Agenţia Naţională Antidrog AVERTIZEAZĂ: „ZOMBIE”, un drog deosebit de periculos !

Referitor la apariţia, în România, a aşa numitului “drog Zombie”, Agenţia Naţională Antidrog (ANA), în calitatea sa de coordonator naţional al politicilor publice antidrog, face următoarele precizări:

  • Evaluările disponibile în România, în acest moment, nu conduc la existenţa unei substanţe psihoactive noi.
  • Din comunicările structurilor specializate rezultă că nu a fost identificată prezenţa niciunei substanţe noi psihoactive (SNP).
  • Agenţia Naţională Antidrog, prin Observatorul Român de Droguri şi Toxicomanii (ORDT), este în permanent contact cu Observatorul European pentru Droguri şi Toxicomanie (EMCDDA), fiind parte a sistemului european de avertizare rapidă (EWS), care are rolul de a colecta, analiza şi de a schimba rapid informaţii privind drogurile sintetice noi, imediat ce acestea apar pe scena europeană a drogurilor. EWS se află sub auspiciile OEDT, prin intermediul reţelei REITOX, şi funcţionează în strânsă cooperare cu EUROPOL, care îi oferă informaţii relevante privind activitatea poliţiei, prin intermediul reţelei sale de unităţi naţionale. Până în momentul de faţă nu au fost sesizate apariţii de noi substanţe în această regiune a Europei de natură să producă efectele semnalate de curând în presa din România.
  • Conform Raportului European privind situaţia drogurilor 2018[1], numărul total anual de substanţe noi care apar pe piaţă este în scădere faţă de anii de vârf (2014 şi 2015), dar disponibilitatea numărului total de noi substanţe psihoactive rămâne ridicată. La sfârşitul anului 2017, EMCDDA monitoriza peste 670 de noi substanţe psihoactive (comparativ cu aproximativ 350 în anul 2013), substanţe conţinând inclusiv canabinoizi sintetici noi si/sau opioide sintetice noi cu potenţă mare (în special derivaţi de fentanil).

Agenţia Naţională Antidrog implementează anual proiecte şi campanii de informare, sensibilizare şi conştientizare a populaţiei generale şi şcolare în legătură cu riscurile consumului de droguri, inclusiv de noi substanţe psihoactive. Complementar, ANA, prin cele 47 centre de prevenire, evaluare şi consiliere antidrog, dezvoltă servicii integrate de asistenţă medicală, psihologică şi socială a consumatorilor de droguri, servicii cu largă adresabilitate comunitară şi adecvate nevoilor emergente.

De asemenea, Agenţia Naţională Antidrog atrage atenţia asupra pericolului consumului de substanţe interzise şi recomandă:

  • Adolescenţilor:

– să îşi aleagă cu grijă grupul de prieteni şi să îl schimbe în cazul în care aceştia exercită o presiune negativă asupra lor;

– să îşi petreacă timpul liber prin activităţi sănătoase şi adecvate vârstei;

– să evite persoanele care oferă, chiar şi gratuit, substanţe necunoscute, spunând că sunt legale şi nu produc efecte negative asupra organismului;

– să refuze invitaţiile făcute de diferitele persoane de a le urma în locuri retrase pentru a le oferi “ceva”.

  • Părinţilor:
  • să îşi asculte copiii – ascultarea reprezintă primul pas pentru a îi creşte sănătos şi în siguranţă;
  • chiar şi în situaţii foarte dificile, o legătură emoţională puternică între părinte şi copil reduce riscurile la care acesta este expus;
  • să aloce, zilnic, timp şi atenţie copilului;
  • să stabilească reguli clare de comportament şi consecinţe rezonabile pentru încălcarea lor.

 

 

 

de |2018-10-15T11:36:15+03:0015 octombrie 2018|Uncategorized|

Leave A Comment