DSV a anuntat ieri ca in comuna Hudesti langa Alba, pe un fond de vanatoare, a fost gasit un mistret mort care era purtator al virusului pestei porcine. Rugaciunile la Dumnezeu ale directoarei DSV Dora Vasiliu nu au mai fost ascultate. Autoritatile sunt sau ar trebui sa fie in alerta maxima. Locatia unde a fost gasit mistretul este la numai 3 kilometri de granita cu Ucraina.

Porcul contaminat a fost incinerat si zona, pe o raza de 13 kilometri a fost declarata in carantina. Proprietarii de porci domestici din zonă au fost informaţi să-si tina animalele în adăposturi pentru a nu veni în contact cu porcii mistreţi sau cu materiale contaminate, provenite de pe fondurile de vânătoare. O ancheta DSV este in curs de desfasurare.

Locuitorii de pe raza a noua primarii sunt afectati, in total un numar de 26 de localitati. Acestia nu mai au voie sa isi vanda animalele pana cand zona va fi stabila. Deasemeni satenii din zona afectata de pesta porcina africana nu au voie nici sa isi sacrifice animalele. Ei sunt obligati sa tina legatura in permanenta cu veterinarii si sa anunte orice semn suspect pe care il depisteaza la animalele din gospodarie.

In zonele de sud est ale tarii unde in acesta vara au fost focare de pesta porcina, autoritatile au confiscat si sacrificat sute de mii de porci suspecti de contaminare. Isteria creata la nivel national a determinat pe toti taranii din acele zone sa isi sacrifice animalele inainte de termen. Cel mai probabil asa se va intampla si in cele 26 de localitati din Botosani aflate sub supraveghere.

Reprezentantii DSV au confirmat ca va urma o uriasa vanatoare de porci mistreti in zona Paltinis-Darabani-Hudesti. Porcii impuscati nu vor fi pentru consum. Absolut toti vor merge la analize la un laborator zonal in Suceava.

Desi toti locuitorii judetului se afla in fata unui mare pericol, prefectul Dan Slincu nu a organizat nici o conferinta de presa pentru a semnala aparitia pestei porcine africane. El a organizat insa o conferinta de presa cand i-a fost ocupat locul de parcare din fata Prefecturii.

Porcii bolnavi cu pestă porcină africană prezintă înroșiri ale pielii, simptom ce poate fi sesizat mai mult la animalele cu pielea deschisă. Acest simptom apare mai ales în vârful urechilor, la coadă, pe piept și/sau în zona abdomenului

Pierderea poftei de mâncare, a apetitului, este un alt semn care trebuie să îi îngrijoreze pe fermieri. Porcii cu pestă porcină africană își pierd energia, devin apatice și înainte de deces cu 24-48 de ore își pierd coordonarea motrică.

Scroafele bolnave de PPA avortează, însă de precizat că boala afectează în mod egal masculii și femelele, iar îmbolnăvirea nu este influențată de vârstă.

Pesta porcina africana nu are nici un efect asupra oamenilor. In schimb, animalele nu pot fi tratate, rata de mortalitate este de 100%.