Si anul 2019 va fi un an plin pentru cei de la Asociatia Crescatorilor de Ovine si Caprine Moldoovis Botosani. Expozitii, targuri, activitati, cercetare, totul pentru a veni in ajutorul fermierilor si pentru a imbunatati celebra rasa de oi Karakul. Karakulul de Botosani se numara printre brandurile judetului, chiar daca factorii de decizie locali au indoieli in ceea ce priveste acest lucru. Desi ne-am obisnuit sa asociem Botosaniul cu Eminescu, Enescu, Luchian si alte genii, aceasta zona trebuie asociata din punct de vedere economic si cu alte branduri sau produse. Brandul karakul este unul din ele. Botosani Necenzurat va prezinta acum o istorie a rasei karakul in Botosani urmand ca perioada ce urmeaza, lunar, sa fie prezentata aici cate o mostra din varietatile de culoare din cadrul rasei de ovine Karakul de Botosani.

Intre anii 1882-1902 primele oi karakul din romania au fost aduse in zona Botosani. In 1925 Ministerul Agriculturii aduce la Popouti, din import din URSS si Germania un numar de 75 de capete de ovine karakul. In 1932 unitatea de la Popouti ajunge sa aiba un evectiv de 207 capete ovine karakul si 4 berbeci pur sange. Intre 1948 si 1950 incepe munca efectiva de cercetare si de creere a varietatilor de specii. Popouti devine statiune experimentala zootehnica. In anul 1960 toate ovinele de rasa karakul din Romania sunt transferate la Botosani la Statiunea de cercetare.

Se folosesc pentru cercetare scheme propriisi un sistem de ameliorare specific combinand intrunirea la genotipurile noi a celor mai valoroase isusiri de la rasa karakul de import si de la rasa turcana locala. In 1988 a fost omologata la Botosani noua rasa de ovine pentru pielicele karakul de Botosani in doua varietati de culoare, neagra si brumarie. Cercetarile continua si in prezent sub indrumarea doctorului inginer Ionica Nechifor, directorul statiunii de cercetare urmarindu-se omologarea de noi linii colorate-alb, roz, halili, in cadrul rasei karakul de Botosani.

Luna viitoare despre cum a aparut oaia roz la Statiunea de Cercetare Popouti. Oaie unica in lume.