Un proiect european de peste 5 milioane de euro este pur si simplu sabotat de nelijenta celor de la ISU Botosani. 7 localitati din tara sunt pe cale sa ramana fara heliporturi pentru elicopterele SMURD pentru ca „expertii” ISU Botosani au gresit o masuratoare. Titularul de proiect este Inspectoratul General al Aviatiei si in cadrul acestuia, 7 orase resedinta de judet din Romania printre care si Botosani si-ar fi construit heliporturi pe banii UE. Fiind un proiect integrat, daca una din localitati nu se incadreaza in cerintele proiectului, nici celelelte nu vor primi finantare.

Practic cei care au lucrat la proiect pentru ISU Botosani nu au masurat cum trebuie curtea unitatii din strada Stefan cel Mare. Pentru ca proiectul sa fie implementat si heliportul construit, era nevoie de o suprafata de teren patrata cu lungimea laturii de 24 de metri. Altfel elicopterele nu ar putea sa aterizeze. La inceputul acestei saptamani in urma unei inspectii, s-a constatat ca terenul pus la „bataie” de ISU Botosani nu este conform. El are latura de 22 de metri, cu doi metri mai putin decat era prevazut in proiect. Drept urmare locatia nu a fost aprobata. Pentru 2 metri, ISU Botosani si inca 6 din tara risca sa ramana fara heliporturi.

Iata ce declara pentru presa, in 2017 seful ISU Botosani  col. Cristian Amarandei:

Pe Poligonul ACR instructorii auto au de făcut ore, se mai închiriază la circ, nu poate fi folosit tot timpul. Aşa că discutăm de amenajarea unui heliport pentru aterizarea elicopterului SMURD în incinta Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă. Este un proiect derulat de Inspectoratul General de Aviaţie şi în cadrul căruia Botoşaniul este luat în calcul pentru amenajarea acestui heliport. Agenţiei de Protecţie a Mediului i s-a solicitat obinerea avizului de mediu pentru realizarea heliportului”.

Mai mult decat atat, ISU a demarat toate procedurile pentru obtinerea avizelor necesare construirii heliportului, inclusiv consultarea populatiei. Tot pentru locatia din incinta unitatii. Din 2017 pana in prezent a durat obtinerea acestor acte, iar la final s-a constat ca suprafata aleasa pentru heliport nu e compatibila cu cerintele proiectului. Printre actele care au fost facute s-a numarat inclusiv o ridicare topometrica care trebuia sa spuna exact care e suprafara terenului propus pentru a fi construit. Asa ca era lesne de vazut ca suprafata propusa nu corespunde cu cerinta proiectului.

Cazul a fost confirmat de primarul Catalin Flutur care la inceputul saptamanii a primit o delegatie de la ISU Botosani formata din cadre militare disperate sa gaseasca repede un teren pentru heliport. La debutul proiectului in 2017 primaria a pus la dipozitia ISU Botosani 4 terenuri insa ei au ales sa construiasca in curtea interioara.

„Se pare ca terenul lor nu e conform cu proiectul, in sensul ca e putin mai mic. Avem toata disponibilitatea sa ii ajutam sa gaseasca un teren, alfel pierd proiectul si ei si celelalte orase. Un heliport este extrem de important pentru Botosani. Din cate am inteles undeva pe la finalul lui martie trebuie predat proiectul spre aprobare asa ca trebuie sa se miste repede”, a declarat Flutur.

Este greu de rezut ca intr-o luna jumatate ISU va gasi teren, il va autoriza si va obtine toate documentele legale pentru construirea heliportului. Inclusiv consultarea populatiei care dureaza 30 de zile.