Zilele trecute primesc un comunicat de la IJP Botosani care suna cam asa:

La data de 13 februarie 2019, poliţiştii Serviciului Rutier au participat la un exerciţiu organizat de Inspectoratul pentru Situații de Urgență Nicolae Iorga Botoșani  pe raza municipiului Botoşani, precum şi pe raza localităţilor Ştefăneşti, Flămânzi şi Truşeşti, ce a avut drept scop verificarea modului în care conducătorii auto acordă prioritate de trecere autospecialelor cu regim prioritar.Prin prezenţa activă a poliţiştilor în teren s-a urmărit conştientizarea participanţilor la trafic cu privire la necesitatea respectării semnalelor acustice şi luminoase ale autospecialelor de intervenţie şi prevenirea implicării acestora în accidente rutiere. Poliţiştii rutieri reamintesc conducătorilor auto că neacordarea de prioritate autospecialelor care circulă cu semnale acustice şi luminoase în funcţiune constituie contravenţie şi se sancţionează cu 4-5 puncte amendă şi suspendarea exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile.

Pe timpul exerciuţiului desfăşurat astăzi, poliţiştii au sancţionat contravenţional, pe drumul european DE 58 de pe raza oraşului Flămânzi, un bărbat de 72 de ani care nu a acordat prioritate de trecere autospecialelor de intervenţie.

Abia acum am reusit sa ma opresc din ras. Practic, politistii cu masini din tot judetul n-au avut alte preocupari si s-au jucat dea sirena. Au pornit masinile si girfarurile si au plecat prin judet la completat amenzi. Iar victima, nu a intarizat sa apara. Un batranel de 72 de ani din Flamanzi care probabil conducea o rabla de masina si din cauza zomotului produs de motor nu a auzit sirenele. El a fost aspru sanctionat si pus pe comunicatul de presa, nu cumva sa faca si altii ca el.

Politistii i-au angrenat in actiunea lor si pe pompieri care s-au jucat dea interventia.

Cine plateste tot acest combustibil consumat fara nici un folos, evident cetateanul. In lipsa de altceva, au inventat o actiune de preventie, mascata evident sub acest nume, executata cu scopul de a mai colecta niste amenzi. Uite ca nu le-a mers, pe toata ziua taindu-se un singur proces verbal. Unui batran de 72 de ani.

Este limpede ca in Botosani nu se mai intampla nimic din punct de vedere infractional si rolul politiei devine in aceasta zona unul de forma, cheltuitor inutil de bani.

Daca politia de frontiera confisca nucile unui moldovean care si-a cules livada, politia judeteana se trage cu masinile cu viteza si girofarul pornit asa numai de sanchi, politia locala e aproape inexisteanta iar vamesii confisca doar borcane cu jumeri de la basarabeni, e limpede ca zona a ajuns intr-un punct mort. Nu mai spun de jandarmerie care chiar habar nu am cu ce se ocupa in Botosani.  Lipsa de interes in prevenire, absenta institutiei autosesizarii si lehamitea in care se lucreaza fac din niste institutii care chiar ar trebui sa conteze, niste grupari parazite de luat salariu pe stat degeaba. Sau pe simulari, ca in cazul explicat in textul de fata.

Ori Botosani s-a transformat prin munca asidua a sute de cadre MI intr-un oras de vis, unde lumea e cinstita, totul e roz, legile sunt respectate si interesul cetateanului conteaza. Bine, asta nu e adevarat dar cam asa rezulta din activitatea lor. Sau sefii, aia platiti cu bani multi nu au habar ce sa le dea de treaba. Pentru ca din punctul lor de vedere, atat timp cat leafa si sporurile le merg, nu se intampla nimic. Si ca sa nu le dea nimic de treaba, inventeaza ceva asa la misto: „actiune de verificare a modului in care soferii acorda prioritate in trafic masinilor prevazute cu semnale luminoase”. E pana de idei. Dar de la niste minti amortite, de unde sa aiba idei?