Deputatul PNL Cristian Achitei este un fan al retelelor de socializare. Nu da like-uri la gacici sau posteaza elucrubratii de la Poptamas sau Teo dar in schimb povesteste despre buget. Si povesteste bine pentru e chiar pus in tema cu notiunile acestea economice. El considera intr-o postare ca bugetul actual este un buget prost, un buget impotriva romanilor. Din acest motiv, opozitia nu l-a votat, deoarece cu exceptia amendamentului cu cresterea indemnizatiei pentru copii, PNL nu a mai putut introduce nimic. Evident, Achitei intra in contradictie cu tot ce spun parlamentarii PSD despre buget, insa asta nu e o chestiune noua. Iara ce sustine deputatul PNL despre actualul buget. Se merita cititit pana la capat si comparat dupa aceea cu promisiunile mincinoase cu care cei care conduc acum judetul si tara au ajuns la putere.

Bugetul de stat pentru anul 2019, așa cum a rezultat el în urma votului din parlament al majorității parlamentare PSD+ALDE, susținută de UDMR, este unul prost pentru România și pentru români. Ca atare, am votat împotriva acestui buget, cu convingerea că fac ceea ce trebuie pentru români și îndeosebi pentru botoșănenii mei, cei pe care îi reprezint în Parlamentul României. A vota pentru un astfel de buget ar fi fost un gest profund iresponsabil.
În mod fundamental, prioritățile după care a fost creat bugetul, stabilite în numele PSD de ”strategul” Darius Vâlcov, sunt profund eronate. Problemele majore ale bugetului sunt pasate pe umerii autorităților locale, împovărate cu cheltuieli cărora multe primării nu le vor putea face față decât, în cel mai fericit caz, sacrificând cheltuielile pentru dezvoltare. Mai mult decât atât, presupusa echilibrare a bugetelor autorităților locale se va face în parte prin intermediul consiliilor județene. În cazul celor mai multe județe, inclusiv Botoșani, acestea nu sunt altceva decât instrumente ale PSD, care le va folosi cu cinism pe criterii strict politice, ignorând problemele a sute de mii de români care ”și-au permis” să își manifeste prin vot încrederea în alte formațiuni politice decât partidul lui Dragnea.
Am ținut cont și de scrisoarea deschisă adresată tuturor parlamentarilor botoșăneni de primarul municipiului reședință de județ, Cătălin Flutur, care ne-a solicitat cu argumente solide să votăm împotriva acestui buget.
Demonstrația pentru cât de șubredă este construcția bugetului pe acest an a făcut-o PSD-ul însuși, care a reacționat vehement atunci când amendamentul PNL privind dublarea alocațiilor de stat pentru copii a fost adoptat în parlament. Sunt mândru că am contribuit prin votul meu la crearea acelei majorități fragile prin intermediul căreia au putut fi majorate alocațiile, în ciuda zbaterilor pesediștilor. Scandalul monstru iscat atunci de aceștia a avut ca miză doar 0,2% din PIB-ul prognozat pentru acest an, ceea ce vorbește de la sine despre problemele uriașe în ceea ce privește bugetul țării din 2019.
Am votat împotriva acestui buget, în ansamblul său, și pentru faptul că un alt amendament susținut de PNL, important pentru milioane de români, a fost respins de oamenii lui Dragnea și Tăriceanu. Este vorba despre majorarea pensiilor de la data de 1 ianuarie și nu din toamnă, așa cum fac pesediștii și în acest an, ca și în 2018. Furtul majorărilor prevăzute de lege pentru un an din pensiile românilor este inacceptabilă, oricât ar încerca PSD-ul să îmbrace propagandistic acest act de un cinism greu de egalat.
Votul meu la legea bugetului de stat pe 2019 a fost unul de conștiință. Nu am votat mecanic împotriva a tot ce presupune această lege importantă pentru bunul mers al țării în acest an. De exemplu, faptul că alocările bugetare pentru unele din lucrările importante pentru botoșăneni în domeniul infrastructurii rutiere au crescut după apariția primei variante de proiect de buget m-a determinat să nu votez împotriva acestui capitol bugetar (Anexa 3/24). Nu am putut vota nici pentru, în condițiile în care majoritatea pesedistă a respins amendamentul pe care l-am depus referitor la modernizarea DN 29D Botoșani-Ștefănești. Așadar, am optat pentru abținere, cântărind cât se poate de responsabil modul în care votez.
Iritarea în creștere a pesediștilor de după trecerea prin parlament a legii bugetului, cu o întârziere de două luni, a reieșit și din comunicatele emanate în ultimele zile. Pretinzându-se mari apărători ai investițiilor în infrastructura botoșăneană, pesediștii uită că, în fapt, au dat peste cap toate proiectele importante pentru locuitorii județului. Anii 2017 și 2018 au fost pierduți atât în ceea ce privește DN 28B Botoșani-Tg. Frumos, unde abia în aceste zile se reia procedura de licitație, cât și pentru Drumul Strategic de peste 100 de kilometri, blocat nejustificat până în prezent.
Să vii și să pretinzi că ești preocupat de dezvoltarea județului când știi perfect cum stau lucrurile în realitate este pur și simplu o sfidare la adresa tuturor botoșănenilor.
Să te bați cu pumnul în piept că ai obținut fonduri mai mari pentru infrastructură, în condițiile în care o simplă privire pe Anexa 7 a legii bugetului arată că în realitate 55 de milioane de lei au fost tăiați chiar din banii destinați județului Botoșani este, de asemenea, o demonstrație de dispreț la adresa celor 400.000 de botoșăneni.
Personal am conștiința împăcată că am votat pentru binele botoșănenilor, după o analiză serioasă și temeinică a proiectului de buget pe acest an.