Intr-un anonimat total fostul prim ministru PSD Victor Ponta a fost ieri la Botosani. El incearca sa-si promoveze partidul, PRO Romania, pe care l-a infiintat in dorinta de a mai activa in politica. Partid nou, oameni vechi. Daca presedentele filialei din Botosani a Pro Romania nu platea niste articole pe la cateva site-uri de stiri nu stia nici naiba ca Ponta a ajuns pe aici. Evident, vizita lui Ponta nu a schimat nimic din starea de amorteala a politicii locale, doar ca a scos la suprafata cativa dinozauri care nu si-au mai gasit locul intr-un partid mare si in speranta de a mai fi ceva in politica s-au agatat de Pro Romania. De exemplu Gheorghe Marcu, fostul presedinte al PSD Botosani care a fost unul din politicienii pragmatici ce au stiut sa foloseasca votul public in a accede intr-o functie extrem de banoasa. Dupa un mandat de deputat la PSD si presedinte al filialei Botosani el si-a bagat direct picioarele in politica la nivel mic si s-a cocotat in functia de vicepresedinte la ASF (autoritatea de supraveghere financiara) la o leafa pe acte de 15.000 de euro pe luna. Acum, il aplauda pe Ponta sub tutela caruia a izbutit asemena realizare. Avocatul Ioan Salavastru, proaspat patron de fabrica de prelucrare a canepii este alt sustinator care a facut prezenta la discursul lui Ponta de la Hotel Rapsodia. Deasemeni fosti primari sau viceprimari care prin vot au fost trimisi acolo unde le e locul adica in anonimat, s-au imbulzit sa pupe ghiulul. Merita remarcat Marius Buliga (a fost viceprimar de Botosani), personaj trecut de la PDL direct in Pro Romania. Asa cum obisnuiau pe vremuri fostii tovarasi, Ponta a transmis un mesaj mobilizator inaite de inceperea campaniei electorale:

„Am crezut cu toții în 2016 că o să se facă toate lucrurile alea bune pe care le vedeam la televizor. În perioada cât am fost la guvernare, s-au mișcat niște lucruri. Nu doar la pensii, la salarii ci și la partea de investiții, de fonduri europene. Am reușit să facem drumul spre Suceava, să pornim anumite proiecte. În 2016 a făcut toți campanie și am crezut că lucrurile alea bune o să continue. Din păcate, cineva ne-a furat votul. De doi ani ne uităm la televizor, scandal, cum intră în închisoare. Nu este treaba noastră dacă intră domnul Dragnea la închisoare. Nu putem toată țara să stăm și să ne uităm la scandalul ăsta. Drumul spre Iași se face? Ăla la care am pornit studiul de fezabilitate, am alocat bani? Nu se face. Investiții noi în Botoșani? Greu să fie investiții noi. Tinerii pleacă la Iași, București, în Spania, Franța, Anglia. Se spunea că PSD-ul are oameni buni și competenți care conduc țara. Acum toată lumea întreabă unde sunt oamenii ăia buni și competenți? La Pro România”.

Evident, sala a aplaudat in delir, fostul prim ministru fiind vazut ca salvatorul natiei. Sala, plina doar pe trei sferturi, pentru ca oricat s-au mobilizat, cei de la Pro Romania nu au reusit sa umple o incapere, inca o dovada ca in Botosani politica la nivel mic nu functioneaza. Mai mult, inainte de aceasta intalnire, Ponta avea programata prin Camera de Comert si Industrie a judetului Botosani o sedinta cu oamenii de afaceri. Surpriza. Acestia nu au venit si Ponta s-a intalnit doar cu presedinele Valeriu Iftime cu care probabil a discutat despre fotbal, Acesta a intors-o ca la Proiesti infierand in cel mai pur stil PSD lipsa oamenilor de afaceri locali de la intalnire:

Cel mai mare motiv este că suntem neputincioși și gândim puțin. Asta este opinia mea. Și fac o critică a oamenilor de afaceri. Pentru că am spus, orice om politic la nivelul unui partid parlamentar, cu o istorie mai mică sau mai mare poate fi important pentru noi. Ne spunem tipul de problemă, nu o să găsim o soluție acum, dar dacă o spunem la fiecare om politic s-ar putea ca la un moment dat să găsim soluții. Există o frică a românului pe care toți o plângem sau o deplângem sau o spunem în subsidiar, dar nu în față. Pentru că am anunțat în urmă cu o săptămână după ce d-na deputat mi-a spus că ați putea veni la Botoșani și am crezut că va fi o afluență de oameni de business. Problema noastră nu este neapărat a fricii, ci a neputinței și a neștiinței. Eu cred că, Camera de Comerț trebuie să fie locul în care tot ce înseamnă viitorul unei comunități, poate să fie un motor al dezvoltării

Practic presedintele CCIA Botosani, Valeriu Iftime i-a facut prosti pe fata pe toti oamenii de afaceri care nu s-au prezentat umili la intalnnirea cu Victor Ponta. Celelalte aspecte, precum ca CCIA nu este in stare sa fie ceea ce trebuie pentru oamenii de afaceri locali si ca lumea s-a saturat de oamenii vechi din politica care vor sa se reesapeze, nu au fost pomenite deloc. Explicatia in ceea ce priveste refuzul oamenilor de afaceri locali de a participa la astfel de intalniri a fost gasita tot de Victor Ponta. Acesta s-a prezentat a fi un fel de bau bau, un paria, o victima a sistemului actual care baga in faliment pe orice pune mana.

Numărul acesta mai mult ne avantajează pentru că putem să avem totuși un dialog. Nu vă faceți griji că sunt mai mulți sau mai puțini, sunt cei care trebuie. Pe măsură ce lucrurile pe care le faci devin importante, eu cred că se strâng și oamenii. Eu nu mă supăr pe cei care au reținere de a veni. Din păcate, îmi amintesc că am fost o dată, eram prim ministru, am vizitat aici în Botoșani o fabrică și după aia l-au luat procurorii pe cel cu fabrica. Evident că a fost după vizita mea și am spus: dle, nu mai vizitez pe nimeni ca să nu le dau idei.”

Urmatoarea vizita politica in Botosani va fi a lui Liviu Dragnea care va participa cel mai probabi la simulacrul de vot care o va legitima de Doina Federovici in functia de presedinte al filialei judetene PSD Botosani.