Am găsit astăzi răspunsul la această întrebare simplă şi stupidă după ce am trăit o experinţă în clădirea ANAF-ului.  Nici nu se poate altfel după ce eşti nevoit să te confrunţi cu birocraţia şi stupizenia la care sunt supuşi contribuabilii români. Am fost obligat de ANAF să depun renumita “ declaraţie unică” , aşa că m-am prezentat ca tot românul care se confruntă cu problema asta la sediul ANAF Botoşani. Pentru cei care nu ştiu, este vorba de clădirea imensă, cu multă marmoră şi scări impunătoare din sptatele primăriei. Sau mai pe scurt, locul unde luni dimineaţă o cetăţeancă a anunţat la 112 că a pus o bombă.

Prima dată m-am dus la ghişeul pe care scria “Declaraţii persoane fizice”. Aici, un domn amabil, care nu făcea nimic, mi-a explicat că nu se mai completează pe hârtie ca până acum şi că trebuie să o depun on-line. Politicos, acelaşi domn mi-a arătat cu privirea trei calculatoare ocupate şi m-a întrumat să caut o colegă care să ma înveţe să-mi fac mai întâi un “spaţiu virtual” pe pagina ANAF.

Am respectat indicaţiile şi am aşteptat mai bine 30 de minute nişte oameni în vârstă care se chinuiau, ajutaţi de o funcţionară, să desluşească tainele calculatorului. Unii dintre ei auzeau pentru prima data în viaţă de căsuţă de mail, username, passwoed,  ori de cont SPV. Funcţionara avea o răbdare de fier. Dacă eram în locul ei, eu cedam după primele două minute şi demisionam. În fine ajunge şi rândul meu la calculator şi evident cu ajutorul funcţionarei care mi-a dat câteva indicaţii am reuşit într-un timp record să-mi creez  singur “spaţiul privat virtual”,  pe pagina ANAF-ului .

Când am crezut că am terminat şi pot să trec la completarea propriu-zisă a declaraţiei unice, cu un zămbet larg, funcţionara mi-a tăiat din entuziasm spunându-mi că trebuie să fac o poză cu smartphonul personal la ecranul calculatorului şi cu respectiva fotografie, care conţinea mai multe date personale şi un număr de înregistrare generat electronic, să mă prezint la camera 102,  la domnul X.

Urc un etaj, ajung la 102 şi întind telefonul cu poza domnului X. Funcţionarul se uită mirat la mine şi cu un sictir de funcţionar care mai are un an până la pensie  îmi cere  o copie după buletin şi bletinul în original. Evident copie nu aveam. Nimeni nu mi-a spus să am înainte să urc la 102. Ies afară din 102 şi la 101 descopăr un xerox multifuncţional cât o bibliotecă. O rog pe doamna de la 101 să-mi facă o copie însă mă refuză categoric motivând că n-au voie “pentru că la ANAF e criză de hârtie”. OK. Strâng din dinţi, cobor pe scări, ies din clădire, merg la DIMI şi după ce stau la rând vreo zece minute reuşesc să fac şi copia la buletin. Mă întorc grăbit la 102 cu tot ce-mi trebuie şi după ce domnul X mă verifică la serie, număr şi CNP îmi spune că sunt înregistrat în spaţiul virtual al ANAF. ”

– Bine, îi spun eu, asta ştiam de jos, de la calculatoare , că am primit on-line un număr de înregistrare  pe care l-am şi pozat.

-Da, dar noi trebuia să verificăm, mă linişteşte el.

– Şi acum pot să merg acasă să completez on-line declaraţia unică?! Întreb, fireşte.

Răspunsul omului a fost de-a dreptul şocant:

-“Aaaa, nu încă. În vreo oră, două, primiţi un mail de la noi şi în câteva zile, cel mai devreme mâine dar nu cred, alt mail. Tot de la noi. Când aveţi ultimul mail puteţi trece la completarea ei, dar oricum nu cred că o să reuşiţi pentru că prea puţini au putut să o completeze fără ajutorul nostru. Dar de ce vă grăbiţi ?! Oricum termenul de depunere o să se prelungească până în iunie. Se discută azi la guvern”.

Acum stau şi aştept cuminte cele două mail-uri de la ANAF. Chestia cu completatul m-a pus însă pe gânduri. Cât de complicat poate să fie să completezi o declaraţie fiscală ?! Stau şi mă gândesc la milioanele de contribuabili români care nu au atins în viaţa lor un calculator. De unde să ştie ei de spaţiu virtual , de căsuță de mail, de on-line?! Cât am stat pe holurile ANAF-ului am auzit fără să vreau altă bazaconie. Cică cei care doresc să-și plătească singuri asigurările de sănătate sunt obligați de stat să aibă căsuță e-mail.  Altfel nu pot fi asigurați. Mor oamenii cu zile din lipsă de mail.

Ăsta este într-adevăr un motiv să pui o bombă la ANAF. Oamenii nu mai suportă idioțenia guvernaților care stau închiși în birourile lor de lux și nu cunosc realitatea din țara asta.