Firma botoșăneanlui Victor Mihalachi, a intrat în dizgrația autorităților și presei locale din Suceava după ce a finalizat lucrările la zona de agrement Tătărași din Suceava. Curtea de Conturi arată în urma unui control că sume uriașe au intrat în contul firmei botoșănene deși, în realitate materialele folosite nu corespund cu cele din caietul de sarcini. Zona de agrement este însă o bătaie de joc pe banii publici, bani care Primăria Suceava i-a luat de la bancă pe credit. La inaugurarea făcută cu fast anul trecut, se vedea clar că suma vehiculată pentru investiție și băgată în pușculița firmei botoșănene nu se regăsește în investiție.

Licitaţie câştigată după contestaţie

,,În vederea atribuirii contractului de achiziţie publică, având ca obiect „Amenajare zonă de agrement Tătăraşi”, Primăria Suceava a ales procedura de cerere de oferte online, ce a fost demarată la data de 05.04.2016, prin publicarea pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) a invitaţiei de participare. Conform documentaţiei de atribuire şi a invitaţiei de participare, valoarea estimată a lucrărilor a fost de 7.710.683.45 lei, fără TVA, criteriul de atribuire fiind preţul cel mai scăzut. Câştigătoarea licitaţiei a fost desemnată SC Civica Group SA Șcheia, care a oferit 4.673.231,7 lei fără TVA, urmată de SC Victor Construct SRL Botoşani, care a oferit 5.185.463,03 lei, fără TVA.

Victor Construct SRL Botoşani a contestat rezultatul licitaţiei, pe 11.07.2016, iar Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) i-a dat câştig de cauză,,arată Monitorul de Suceava. Așa că firma botoșăneană a trecut la realizarea investiției după cum i-a tăiat capul omului de afaceri pentru că acel caiet de sarcini nu a fost respectat deși, lucrarea trebuia supravegheată îndeaproape de specialiștii Primăriei.

 

Ce a găsit Curtea de Conturi în urma unui control arată clar că a fost făcut jaf cu banii publici

 

Camera de Conturi Suceava a depistat că, în cazul plăţilor efectuate la obiectivul de investiţii „Amenajare zonă de agrement Tătărași”, din municipiul Suceava, nu au fost respectate principiile de bună gestiune. Conform Raportului previn finanţele publice locale pe anul 2017, la amenajarea zonei pentru petrecerea timpului liber, din reşedinţa de judeţ, s-au constatat „deficienţe care au condus la un prejudiciu în valoare de 564.000 de lei”. Auditul realizat de instituţia suceveană pe linia achiziţiilor publice evidenţiază că prejudiciul constă, printre altele, în echipamente montate şi decontate integral, „care nu corespund şi nu respectă, din punct de vedere calitativ, caracteristicile echipamentelor prezentate în caietul de sarcini, respectiv în proiectul tehnic şi în oferta câştigătoare a executantului lucrărilor”. În cauză este sistemul de tenis (stâlpi şi fileu); coşul de baschet cu structura aferentă; porţile de mini-fotbal; terenul de mini-golf; masa de tenis, cu accesorii, precum şi învârtitoarele şi băncile.

De asemenea, potrivit Camerei de Conturi, s-a constat că au fost efectuate plăţi fără documente justificative, „referitoare la înlocuiri de produse în sumă de 816.000 de lei şi lucrări neexecutate şi angajate de 74.000 de lei”. Acestea din urmă se referă la echipamentele, intervenţiile pentru gazonare şi plantare de arbori şi arbuşti cuprinse în lucrările decontate integral, „la care caracteristicile constatate la inspecţia pe teren nu au fost conforme şi nu au respectat datele din proiectul tehnic, devizul de ofertă şi situaţiile de lucrări decontate firmei constructoare”. Totodată, s-au depistat montarea unor echipamente produse de alţi producători decât cei indicaţi în oferta tehnică, „fără întocmirea şi aprobarea cererilor pentru înlocuiri şi fără documentele care ar trebui să însoţească cererile pentru înlocuiri”. Nu în cele din urmă, sistemul de faţade cu structura metalică de susţinere şi prindere a panourilor de lemn stratificat de înaltă densitate nu corespundea, din punct de vedere al grosimii, cu datele din caietul de sarcini şi din propunerea tehnică a ofertantului câştigător. Camera de Conturi a dispus luarea de măsuri în vederea respectării specificaţiilor tehnice şi condiţiilor de calitate în cazul lucrărilor efectuate, echipamentelor şi materialelor livrate, prin înlocuirea acestora sau recuperarea diferenţelor de preţ. Zona de agrement „Tătăraşi” are rezervată o suprafaţă de 75.250 de metri pătraţi în preajma Casei de oaspeţi a lui Nicolae Ceuşescu, Parcului „Şipote”, Cetăţii de Scaun a Sucevei şi a Statuii ecvestre a domnitorului Ştefan cel Mare, constructorul fiind Victor Construct Botoşani. În vederea realizării obiectivului, autorităţile sucevene au contractat un credit de 10 milioane de lei, acordat de CEC Bank, adjudecarea execuţiei fiind făcută pentru un iniţial de 5,18 de milioane de lei.

Tribunalul Botoșani a dispus vineri, 10 august 2018, deschiderea procedurii generale de insolvenţă a firmei Victor Construct SRL, la cerea debitorului (reprezentat prin patronul și administratorul firmei, Victor Mihalachi).

Judecătorul sindic a desemnat și administratorul judiciar, SP Vizal Consulting IPURL din Bucureşti (onorariul provizoriu al practicianului de insolvență fiind stabilit la 3.000 de lei).Conform legii, Vizal Consulting va notifica, în privința deschiderea procedurii de insolvență, firma Victor Construct și creditorii menţionaţi în lista depusă de aceasta. Să vedemn cine sunt creditorii firmei lui Victor Mihalachi.

Sistemul “suveică”

În lista de depusă la Tribunalul Botoșani pentru deschiderea procedurii de insolvență a firmei sale, Mihalachi a înscris ca și creditori (entități juridice la care firma are datorii) o bancă (Banca Transilvania SA) și o firmă de proiectare construcții civile și industriale (Consproiect M SRL). Această firmă de proiectare este tot din Botoșani (de unde este și Victor Construct) și… este controlată tot de Mihalchi. Simplificat, strategia e asta: Mihalachi s-a creditat dintr-o firmă pentru a-și băga altă firmă în insolvență. Interfața lui Mihalachi în firma Consproiect M sunt două angajate ale sale în Victor Construct, respectiv contabila șefă (Irina Toader) și Lucia Murariu (șefa serviciului Aprovizionare). De altfel, deși firma este înregistrată la Registrul Comerțului la o altă adresă (strada 1 Decembrie 58, Botoșani) decât a firmei Victor Construct, pe site-ul oficial al Consproiect M aceasta figurează la aceeași adresă ca și Victor Construct (strada Ion Pillat nr. 18, Botoșani).În 2015, Mihalachi anunța că își va cumpăra, cu fonduri europene, o stație de asfalt și utilaje pentru asfaltarea drumurilor. Le-a cumpărat pe firma… Consproiect, administrată de contabila șefă de la Victor Construct. Anul trecut, firma Consproiect a avut o cifră de afaceri de 8,7 milioane de lei și a raportat pierdere netă de peste 613.000 de lei. Deci, pentru prima dată în ultimii șase ani, a lucrat în pierdere, spun jurnalistii de la 2mnews.ro.

Fișă: cine este Mihalachi

 

Victor Mihalachi a fost muncitor pe șantier, a fugit din țară în 1988, în timpul regimului comunist. Când s-a reîntors și-a deschis o cârciumă. Apoi mai multe cârciumi. Apoi i s-a părut că nu merge cum vroia el cu comerțul și a început businessul în construcții, cu șapte „băieți” (angajați).

 

Sursa: Stiridinbucovina