Este o descoperire unica la nivel mondial care deschide posibilitati si mai mari. Mielul cu blana de coloare roz a fost creat la Botosani, la Statiunea de Cercetare Popouti. Inca si acum lumea sa mai mira cum de a fost posibli asa ceva
Procesul de formare a varietăților colorate a avut ca punct de plecare anul 1975 și s-a bazat pe materialul biologic aflat în SCDCOC Popăuți, dar și pe aplicarea unor metode tehnice specifice care au condus la culori de excepție în cadrul
Varietatea roz dispune de un număr redus al populației active care face parte din categoria celor înscriși în Registrul Genealogic al rasei gestionat de către ACOC Moldoovis Botoșani. Această varietate este în plin proces de formare, iar datorită frumuseții pielicelelor se bucură de o atenție deosebită în rândul doamnelor ,domnisoarelor, fiind considerată o culoare de excepție compusă din fibre maro și albe care împreună, exprimă în mod natural culoarea roz.
Fiind o culoare compusă, uniformitatea culorii se obține foarte greu, în funcție de ponderea fibrelor maro și albe , dă pielicelei o culoare roz de nuanță închis spre deschis. De asemenea și tipul de buclă înregistrează o variabilitate sporită, iar ameliorarea are ca obiectiv, promovarea tipurilor de bucle aplatizate, adică de val cu luciu deosebit și mătăsozitate intensă.
După ce se vor atinge toate obiectivele etapei respective de formare, se va putea trece la o selecție mai riguroasă în vederea îmbunătățirii reale a caracterelor liniei Karakul Roz.
Obiectivului principal al cercetătorilor din SCDCOC Popăuți, respectiv, amelioratorilor din cadrul Asociației MOLDOOVIS, coordonată de: CS III.dr.ing. Ionică NECHIFOR și echipa formată din; med.vet.dr. Marian FLOREA, mast.ing.Crâșmaru Andre, ast.c.mast. ing. ALBAȚA Andrei, as.c. Oana ONCIU, tehn. Mihai PATACHE, este de a crește populația de culoare roz, în vederea consolidării caracterelor de bază și stabilirea unui standard ce permite omologarea unei LINII ROZ în cadrul rasei Karakul de Botoșani.
Comenteaza