Ministerul Educației supune in dezbatere publica noul statul al elevilor. Conform acestuia elevii nu mai au voie să folosească telefoane mobile în școală și trebuie să poarte obligatoriu uniformă în incinta școlii.

Bineîneles că pe lângă acestea, mai sunt incluse și alte interdicții, cum ar fi:

  • nu le este permis să distrugă documentele școlare, adică cataloage, foi matricole sau carnete de elevi;
  • este interzis să aducă în incinta școlii materiale care atentează la independență, suveranitate, unitatea și integritatea națională a țării și care instigă la violență, intoleranță sau care lezează imaginea publică a școlii;
  • nu au voie să blocheze căile de acces în spațiile școlii, să dețină sau să consume în perimetrul școlii, droguri,bauturi alcoolice sau alte substante interzise, tigari, substante etnobotanice si sa participe la jocuri de noroc;
  • este absolut interzis să introduca si/sau sa foloseasca la scoala orice tipuri de arme sau produse pirotehnice, precum petarde, poctori sau spray-uri lacrimogene, paralizante.
  • sa jigneasca, sa intimideze, sa discrimineze si sa fie violenti verbal cu ceilalti colegi sau cu profesorii sau alti angajati ai scolii si nici sa aiba un limbaj neadecvat.

Toate aceste sancțiuni prevăd și scăderea notei la purtare sau exmatricularea. De asemenea, elevilor nu le este permis să difuzeze materiale electorale, de devotament religios, cu caracter obscen sau pornografic.