Este prima data cand o piesa jucata si regizata de botosaneni participa la Festivalul International de Monoteatru de la Bacau.”Sa nu ne razbunati” a pornit ca proiect independent si a inegistrat un mare succes in Botosani. Acum el se joaca la teatru Vasilache in cadrul Studioului pentru Tineret. Dar surpriza a fost ca piesa care a facut sute de botosaneni sa isi reevalueze conditia a fost selectata la teatrul bacauan George Bacovia in cadrul festivalului de monodrame. Silvia Raileanu actrita si Mirela Nistor regizor, doua artiste complete au reusit sa stranspuna in scena pret de o ora drama unei intregi tari amintindu-ne ca si durerea face parte din viata si trebuie stiuta, simtita si traita in imaginar asa cum a trait-o real poporul basarabean. Spectacolul va incepe la ora 17.


Sa nu ne razbunati” este o poveste despre izbanda. Este despre o pagina dureroasa din istoria tarii, pierderea Basarabiei catre Rusia. Este o piesa despre intoarcerea la credinta, suferinta, evolutie si fericire.
“Sa nu ne razbunati” spune povestea Margaretei Spanu-Cemartan si nu doar a ei, a miilor de romani deportati in Siberia la munca fortata. Cei mai multi, nu s-au mai intors acasa niciodata. Margareta a avut noroc asa cum si noi avem noroc sa-i putem asculta povestirile. Si cu ajutorul monahului Moise, care a avut rabdarea sa culeaga aceste marturii ale deportatilor in Siberia, s-a nascut aceasta piesa de teatru.
“Sa nu ne razbunati” este despre Dumnezeu, care niciodata nu-si intoarce fata. Credinta si dragostea sunt cele doua motive pentru care cei care si-au pierdut casele si familiile in timpul ocupatiei sovietice au ales sa traiasca.
“Sa nu ne razbunati” este despre ceva ce nu trebuie uitat. Este despre fapte si clipe care merita povestite din generatie in generatie pentru ca puterea exemplului sa-si indeplineasca rostul. Sunt momente din istoria acestei tari scrise cu sange si suferinta dar care au ridicat generatii de oameni puternici.
Sa nu ne razbunati” este o piesa eveniment pe intelesul tuturor, dar dureros de simplu pentru ca evoca durerea unui neam, in forma ei cea mai avansata.
De aceea, “Sa nu ne razbunati” este un act care nu trebuie trecut cu vederea, recomandat pentru toate varstele deoarece niciodata nu e prea tarziu sau prea devreme sa inveti despre viata, de la altii care au luptat sa si-o traiasca.

Pana in stagiunea de toamna piesa va mai fi jucata la Botosani o singura data, in luna mai la Teatrul Vasilache.