Țineți-vă bine de gardurile pe care nu vi le-a luat apa, faceți o mătanie, dați cu tămâie, scoateți mirul și spuneți o rugăciune. Prefectul nostru e pus pe fapte mari. Ia luați aminte:

Apropierea de Ziua Eroilor a determinat pregătiri intense în Cimitirul Pacea şi în ritm rapid, în condiţiile în care prognozele meteo au fost descurajatoare, „ferestrele” de timp frumos fiind reduse ca perioadă. 

La inițiativa Instituției Prefectului, au avut loc în Cimitirul Eroilor, atât Pacea 1 cât și Pacea 2, activități de igienizare și întreținere a spațiului și a monumentelor comemorative. 

Printre cei care au dat curs propunerii prefectului Dan Șlincu au fost societatea Urban Serv, ai căror angajaţi au curățat la sfârşitul săptămânii trecute toate cele 215 cruci, pregătindu-le astfel pentru a fi reamenajate.

Marţi, prefectul Dan Şlincu, alături de Bogdan Buhăianu, directorul Urban Serv, lt.col. Sorin-Ioan Ciobanu, preşedintele Asociaţiei Militarilor Veterani şi Veterani cu Dizabilităţi, lt.col. Petrea-Cornel Titiliuc, comandantul Garnizoanei Botoşani, dar și de Alexandra Huţu, directorul Cancelariei Prefectului, au participat la activitățile finale de înfrumusețare a Cimitirului Eroilor, ca activitate pregătitoare Zilei Eroilor.

Prezenţa celor 27 de veterani dar şi a tuturor celor implicaţi la această activitate este cu atât mai impresionantă cu cât totul a fost făcut în regim de voluntariat – aceşti militari care au luptat în teatrele de operaţii în ultimul deceniu au depus un omagiu eroilor care şi-au pierdut viaţa în cele două războaie mondiale în stilul lor propriu.

Simbolistica este cu atât mai impresionantă cu cât, practic, eroii zilelor noastre se îngrijesc cu dragoste de mormintele eroilor care au murit pentru unire.

Urmează ca miercuri să aibă loc şedinţa tehnică de pregătire a evenimentelor la care vor participa toate structurile implicate în organizare şi desfăşurare.

Amintim că joi, de Înălţare, vor fi organizate, în Cimitirul Eroilor- Pacea 1 şi Pacea 2, ceremonii religioase şi militare dedicate Eroilor, iar joi seară vor fi aprinse lumânări la crucile eroilor.

Instituţiile organizatoare invită botoşănenii să li se alăture la ceremoniile dedicate Zilei Eroilor.

Cancelaria Prefectului

E, cum a fost? Așa-i că sunteți profund mișcați și cu atât mai impresionați? Că doar nu vezi în fiecare zi un prefect vopsind cruci sau, saaau, atenție, veterani care să ajute la „înfrumusețarea” mormintelor eroilor care au murit în stil propriu, absolut fără bani.

Tocmai de asta a preluat și presa cu copy-paste comunicatul. Ba unii au făcut din prefect un fel de Iisus Hristos, atribuindu-i toate meritele printr-un titlu ca  ”Prefectul a vopsit crucile din cimitirul Pacea” (adică pe toate, se înțelege).

Ei bine, comunicatul ăsta bate câmpii rău de tot. Am subliniat niște formulări pe acolo și nu degeaba.

Mai întâi, e absurd să tratezi „activitatea” ca pe un fel de fenomen mega important, în care prefectul e un personaj de poveste. Să îngrijești tu, ca autoritate, mormintele eroilor este o chestie absolut normală, nu una de pus în ramă, după cum a încercat textul de mai sus să facă. Partea proastă este că igienizarea asta se face cu o zi înainte de Înălțare, ca oamenii invitați să nu plece acasă oripilați, că în rest nu prea auzim de astfel de intervenții. Deci nu, nu e impresionantă și nu ar trebui să facă ravagii în presă treaba asta.

Apoi, cică e „cu atât mai impresionant cu cât totul a fost făcut în regim de voluntariat”. Ei na! Nu voiau oare și bani oamenii ăștia? Eroi, eroi, îi lăudăm și îi cinstim „cu dragoste”, dar banul tot ban rămâne. Și încă nu pricep ce caută cuvântul „regim” în frază.

Și ați mai auzit voi de eroi care au murit în stil propriu? Și care ar fi un exemplu de stil, mă rog? Cum vine asta, au murit pe o parte, cu o mână ridicată, scărpinându-se sau cum, mă? Că nu ai cum să nu te gândești la așa chestii când ți se trântește o afirmație ca asta în față. „În stilul lor propriu”, auzi.

Ah, și apropo: prognozele meteo nu au fost descurajatoare, ci au fost și sunt dezastru. Iar pe aia cu ”ferestrele de timp frumos” am mai auzit-o, cam pe la clasa a patra.

Una peste alta, mulțumim pentru informații, Cancelaria Prefectului. Mai așteptăm și altele, dar relevante. Și redate relevant.