Cele mai simpatice fete din România trebuie să depășească, astăzi, cea mai dificilă probă a vieții lor: examenul de Bacalaureat la limba română. Numai că, de această dată, e pe bune, căci au rămas fără pile.

Vorbim despre patru puncte cardinale, Dăncilă, Grapini, Andronescu și Plumb, corespunzătoare celor patru categorii de prostie promovate: prostia pură și simplă, idioțenia, incompetența și prostul gust.

Dacă Dăncilă a refuzat să facă meditații la gramatică, profesor fiindu-i un elev de clasa a opta, Androneasca s-a arătat încântată de idee, spunând că tocmai asta vrea să vadă în România: copii care învață adulții să vorbească. De cealaltă parte, Grapini a intrat în delir la auzirea simplului cuvânt „meditații”, în vreme ce Rovana Plumb a început să plângă ca după Dragnea.

Întârziate nu doar mintal, ci și la examen, fetele noastre vor avea subiecte diferite, ca să nu copieze una de la cealaltă, ca până acum.

Prin urmare, Dăncilă va avea de scris primele 98 de strofe ale „Luceafărului”, după dictare. Apoi va trebui să explice diferențele dintre premier și prim-ministru, dintre Guvern și Executiv, precum și dintre CEx și sex.

Grapini va avea și ea un subiect dificil, aceasta fiind nevoită să construiască nu mai puțin de cinci enunțuri coerente, în care predicatul să se acorde cu subiectul.

Nici Rovana Plumb nu scapă prea ușor. Aceasta va avea de comentat poezia care îi poartă numele și, parcă, destinul, scrisă de nemuritorul Bacovia. Comentariul va fi, inițial, grilă, că apoi să rupă foile și să-și scrie comentariul în fraze. Fraze care să nu ocupe mai mult de 10 rânduri și în care să nu se repete niciun termen mai mult de cinci ori. Rovana semnează pe propria răspundere că va preda ciornele uscate.

Androneasca este cea mai chinuită astăzi. E-caterinca trebuie doar să completeze chenarul înnegrit, cu datele personale și numele tatălui. Însă va întâmpina multe greutăți: tușul să fie în nuanța RGN30-80-70, pixul să aibă lungimea de 5cm, literele să le facă în Times New Roman, dimensiunea 12, să scrie, întâi, numele complet al tatălui, apoi să taie și să scrie doar inițiala, apoi să taie și să scrie iar complet. După ce îndoaie colțul pe diagonala care pornește din colțul drept de sus, ea trebuie să meargă să predea foaia la 10:30, apoi să se răzgândească și să se întoarcă în bancă, apoi să repete procedura până la finalul Bacalaureatului.

Nu e nimic de râs, ceilalți participanți la examen anunțând de ieri că nu le vor sufla nici o iotă celor patru candidate. Să le ținem pumnii, deși știm că vor pica.

Update: surse mi-au comunicat că Rovana a început deja să scâncească.