Un nivel de sub 15% al contrabandei nu s-a mai înregistrat de trei ani, susţin autorităţile.

Potrivit datelor oficiale, prezentate de Novel Research, regiunea nord-est, din care face parte şi judeţul Botoşani, continuă să fie cea mai afectată de comerţul ilegal, contrabanda ridicându-se până la 30,7%. Piaţa neagră se menţine la niveluri ridicate şi în sud-vest cu 26,4%  şi vest  cu 22,3%. Ponderea produselor din tutun provenite ilegal din Moldova (14,7%), Ucraina (9,3%) şi Serbia (0,1%).

„Înregistrăm cel mai scăzut nivel al contrabandei din ultimii trei ani, ceea ce înseamnă că în piaţă ajung mai puţine produse pentru care nu se plătesc taxe şi care nu respectă nicio reglementare. În primul semestru al lui 2019, rezultatul a fost creşterea încasărilor la bugetul de stat din accizele plătite de companiile din tutun. Vândute de sub tejghea, produsele legale vor fi uşor de substituit cu cele ilegale, mai ales în judeţele de frontieră, unde contrabanda e dominantă”, a declarat pentru Mediafax, Ileana Dumitru, Director Juridic şi Relaţii Publice, British American Tobacco.

În această perioadă s-au derulat operaţiuni importante în Moldova şi Ucraina, operaţiuni care, alături de intensificarea acţiunilor autorităţilor de aplicare a legii din România. Pentru a-şi putea face treaba mai bine, companiile de ţigări care operează în România au donat în martie Poliţiei de Frontieră echipamente de ultimă generaţie, inclusiv drone pentru monitorizarea frontierelor. Mai mult. din 2010, au fost donaţi Vămii peste 50 de câini şi echipamente de transport.

Sectorul tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat al României, după cel petrolier.