Politia Romana desfasoara in toata tara verificarea tuturor transportatorilor ilegali de persoane, a anuntat pe Facebook, ministrul interimar al Internelor, Mihai Fifor, dupa cazul de la Caracal.

Politia incepe astazi verificarea transportatorilor ilegali de persoane in toata tara. Desfasurata timp de 8 zile in prima faza, actiunea vizeaza depistarea celor care efectueaza transport neautorizat de persoane”

Actiunea se desfasoara si in Botosani a confirmat seful Politiei, Viorel Serbanoiu. El a declarat ca verificarile Politiei nu vor fi doar la clasicii pirati auto ci si la firmele de transport persoane pentru ca in trecut s-a constatat ca unele dintre acestea efectuau activitati in zone unde nu aveau licenta de operare.

In luna mai in urma unei actiuni a Politiei Rutiere Botosani a fost amendata firma cunoscutului om de afaceri Dumitru Balan, Microbuzul, cu suma de 6000 de lei. Politistii au descoperit ca acesta firma desfasura activitati ecomonice pe raza comunei Mihai Eminescu, mai precis in Catamarasti, fara a avea acordul autoritatilor locale si nici judetene. Practic nu are dreptul sa transporte persoane in Catamarasti, dar totusi o face.

Pe surse, BTNEC a aflat de actiunea politistilor de la rutiera din luna mai a acestui an in ceea ce priveste amendarea firmei Microbuzul si a formulat catre biroul de presa al IPJ Botosani urmatoarele intrebari:

 

In raspunsul  Politiei este de remarcat ca  acestia se feresc sa dezvaluie numele firmei si suma cu care a fost amendata confirmand insa informatia ca SC Microbuzul a incasat o sanctiune de 6000 de lei pe motiv ca nu are licenta de operare pe raza comunei Mihai Eminescu! In schimb, politistii dovedesc o crasa necunoastere a legii. Ei sustin ca acordarea licentelor se face de catre Consiliile Locale, Total fals pentru ca era vorba de o cursa intrajudeteana unde acordarea licentelor de transport se face de catre Consiliul Judetean. Cei de la biroul transporturi din cadrul Consiliului Judetean confirma raspicat:

Firma Microbuzul nu are licenta eliberata de Consiliul Judetean. Pentru ce fac ei in Catamarasti, ar trebui sa se sesizeze institutiile de control ale statului si sa-i puna in legalitate„.

 

 

SC Microbuzul are licenta pentru transport calatori doar pe raza municipiului Botosani.

Acest lucru a fost confirmat de catre viceprimarul Cosmin Andrei care a declarat:

Nu este de competenta noastra sa verificam ce fac ei dupa ce depasesc granitele municipiului. Din punctul nostru de vedere ei au licenta in municipiu si pot avea ultima oprire in preajma SC Eltrans, acolo unde intoarce tramvaiul. Ce fac ei mai departe nu e treaba noastra„.

Nestiinta celor de la Politie este scoasa in evidenta si de declaratia data de primarul Comunei Mihai Eminescu, Aneta Gireada. Ea afirma ca SC Microbuzul nu are licenta de operare pe teritoriul comunei Mihai Eminescu:

Pentru transportul intrajudetean este o alta firma, cu licenta de operare eliberata de Consiliul Judetean. Noi nu am eliberat nici o licenta catre nici un operator  pentru a efectua transport de persoane pe raza comunei Mihai Eminescu„.

Cu toate acestea, atat oficialii CJ cat si Aneta Gireada stiau ca SC Microbuzul transporta persoane fara a avea documente legale in Catamarasti Deal!  Mai mult decat atat, politistii s-au rezumat la o singura amenda, desi firma continua sa transporte calatori ca si cum nimic nu s-a intamplat. Zilnic, cu orar fix si microbuze incriptionate, asa cum dovedesc si imaginile si filmele de mai jos.

Desi ordinul ministrului a fost dat de o saptamana, IPJ Botosani prin biroul de Politie Rutiera nu a facut nimic in a legaliza situatia transportului in Catamarasti si Rachiti. Trasnsportul fara respectarea legii se desfasoara in continuare ca si cum nimic nu s-a intamplat. Faptul ca omul de afaceri Dumitru Balan este proaspat detinator de televiziune pare sa-i incurce pe oamenii legii care se sfiesc sa-l bage in legalitate si sa faca transportul de calatori din zona unul sigur. In conditiile de fata, daca din intamplare un microbuz cu calatori este implicat intr-un accident in zona, nu se stie cine raspunde.

Odata cu ordinul ministrului de efectuare de controale la toti cei care transporta ilegal persoane BTNEC a cautat sa afle punctul de vedere al Politiei Botosani vis-a-vis de situatia comunelor Mihai Eminescu si Rachiti unde transportul de persoane fara licenta se desfasoara zilnic de catre SC Microbuzul. Reactia purtatoarei de cuvant IPJ, Maria Carp a fost stupefianta:

 ….Daca aveti cunostinta de comiterea unei fapte aveti posibilitatea sa sesizati organele de politie fie prin 112 fie prin plangere scrisa…..Firma indicata de dvs detine licenta de transport valabila si nu au fost inregistrate sesizari privind activitatea operatorului respectiv”. 

Tocmai ca firma nu are nici o licenta valabila nici in M.Eminescu nici in Rachiti! Si nimeni nu o sa faca nici o sesizare privind activitatea operatorului pentru ca pe calator nu-l intereseaza cat de in regula sunt documentele firmei cu care circula, si chiar daca l-ar interesa nu ar avea posibiliatea sa verifice aceste documente. Si oricum cele spuse de Maria Carp sunt in contradictie cu incheierea pompoasa formulata de Politia Rutiera in actul de raspus. Politistii au aflat de acest lucru de mai multa vreme, au intervenit, insa lucrurile se repeta iar acum astepta sa fie sesizati prin 112!!!!!!

Seful IJP Botosani, Viorel Serbanoiu aflat in concediu medical a declarat astazi ca a discutat deja la nivelul Politiei Rutiere sa extinda aceste controale:

Pirat auto nu insemna doar ce stim noi, oamenii care iau la ocazie. Insemna si cei care nu au acte in regula si fac transport de persoane. Am discutat la Politia Rutiera si se vor face controale si la firmele de transport calatori pentru a verifica daca sunt in regula„.

Cert este ca si in acest moment SC Microbuzul foloseste statiile de transport in comun din Catamarasti fara a avea drept si transporta calatoti din Botosani in Catamarasti si invers fara licenta. Implicatiile sunt insa mult mai mari si vor fi descrise intr-un articol viitor. (VA URMA)