Cine nu a fost sambata la Ipotesti in amfiteatru a pierdut! Seri Melancolice Eminesciene 2019 au fost, ca la fiecare ediție, un regal de muzică folk, bomboana pe tort fiind în acest an cunoscuta Ada Milea care a electrizat publicul cu muzica ei.  

Festivalul Național de Muzică Folk pentru Copii și Tineret Seri Melancolice Eminesciene (SME), ediția a X-a, aniversară, a fost organizat de Memorialul Ipoteşti – Centrul Naţional de Studii Mihai Eminescu în parteneriat cu Fundația Județeană pentru Tineret  Botoşani, mai precis de Relu Oneaga, Daniel Tupiluș si Emilian Ivasuc

Pe lângă elevii care au concurat în cadrul SME au mai avut loc și trei sper-spectacole oferite de Ion Chiriac, Adrian Sărmășan și Ada Milea.

Ada a fost senzația serii fiind așteptată de cei aproape 500 de botoșăneni care au mers la amfiteatrul de la Memorialul Ipotești special pentru ea. A starnit ropote de aplauze, zâmbete și a provocat crize de râs cu modul ei de a cânta versurile fabuloase ale melodiilor sale. Ada Milea a făcut un adevărat show la Botoșani și publicul a făcut-o să prelungească spectacolul cu aproape 15 minute.

Festivalul Naţional de Muzică Folk pentru Copii şi Tineret  Seri melancolice eminesciene are ca principal scop sporirea numărului de activităţi destinate promovării tinerilor sau elevilor cu aptitudini în domeniul cultural-artistic şi a creaţiilor acestora, având ca specific muzica folk și urmărind atragerea unui număr cât mai mare de elevi şi tineri către acest gen muzical.Proiectul este justificat și de lipsa unor astfel de activităţi atât la nivelul judeţului Botoşani, cât şi în ţară, de necesitatea de a oferi tinerilor şi elevilor un cadru adecvat de manifestare şi promovare. Prin festival, se va promova creaţia lirică eminesciană prin folosirea  versurilor eminesciene drept text pentru melodiile prezentate în concurs şi spectacol.

Initiatorii festivalului, singurul de gen din zona au fost refuzati de catre consilierii locali PSD in momentul in care au cerut sprijin, asa ca in mare parte au reusit sa se descurce singuri. Printre sponsorii actiunii de la Ipotesti se numara si Botosani Necenzurat.