Instantele judecatoresti au respins ca neintemeiate cererile formulate de Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara “Zona Metropolitana Botosani” privind plata contributiei anuale datorata de membrul asociatiei.

Avand in vedere ca, raportat la problema aparuta la sfarsitul lunii august 2019 cu privire la transportul public de pe raza comunei Mihai Eminescu, respectiv in satul Catamaresti Deal, Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara “Zona Metropolitana Botosani” a afirmat in mod eronat ca “Primaria comunei Mihai Eminescu s-a retras politic (din anul 2018) din Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ”Zona Metropolitană Botoșani” producand in acest fel deservicii propriilor cetățeni, inclusiv în domeniul transportului public de persone”, tinem sa facem cunoscut public urmatoarele:

  • Deoarece in perioada in care comuna Mihai Eminescu a fost membra in Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ”Zona Metropolitană Botoșani” nu a beneficiat de niciun proiect si a achitat contributii (anii 2012 – 2015) doar pentru functionarea Aparatului tehnic al Asociatiei, in fapt, plata drepturilor salariale, a decis ca in anul 2018 sa se retraga.

 

  • Pentru anii 2016 si 2017, Comuna Mihai Eminescu nu a achitat contributiile anuale stabilite de Consiliul de Administratie, deoarece Comuna Mihai Eminescu, prin Consiliul Local al acesteia, nu si-a insusit (nu a semnat) Hotararile de Administratie ale A.D.I Zona Metropolitana Botosani, privind aprobarea bugetelor de venituri si cheltuieli pentru anii sus- mentionati Mai mult decat atat, in strategia de dezvoltare a Zonei Metropolitane, Comuna Mihai Eminescu este consideratao zona neatractiva al posibililor investitori ” si niciunul din proiecte de interes local inaintate catre Asociatie nu au fost luate in considerare.

 

  • Fata de cele relatate, A.D.I. Zona Metropolitana Botosani, la data de 21.12.2018 a formulat o cerere prin care a solicitat instantei ca prin hotararea ce o va pronunta sa dispuna obligarea debitoarei, comuna Mihai Eminescu, la plata sumei de 34.848 lei, la care sa se adauge dobanda legala aferenta, reprezentand contributia restanta pentru anii 2016 si 2017. Prin incheierea din data de 14.03.2019, pronuntata de Judecatoria Botosani, cererea a fost respinsa.

 

  • In consecinta, deoarece A.D.I Zona Metropolitana Botosani nu intelege ca nu i se cuvin banii comunei doar pentru salariilor angajatilor, ba mai mult, in acceptiunea sa “nu intereseaza daca au beneficiat sau nu de proiecte “, membrii asociati trebuind sa plateasca contributia anuala stabilita de Consiliul de Administratie “pentru functionalitatea Aparatului tehnic al Zonei Metropolitane Botosani,fara de care nu si-ar putea asigura plata salariilor”, a formulat o Cerere in anulare, care a fost respinsa ca neintemeiata. Sentinta judecatoreasca este Definitivă.

 

ASADAR, RETRAGEREA DIN ASOCIATIA DE DEZVOLTARE INTERCOMUNITARA “ZONA METROPOLITANA” A COMUNEI MIHAI EMINESCU ESTE INTEMEIATA SI UTILA  PENTRU BUGETUL COMUNEI SI NU ADUCE NICIUN DESERVICIU LOCUITORILOR ACESTEIA.