Comuna Tudora, din judetul Botosani, se poate mandri cu unul dintre cei mai varstnici cetateni ai tarii. Mitel Panaite a implinit pe 25 septrembrie in acest an frumoasa varsta de 104 ani. Cu toate acestea, niciun primar din Tudora nu s-a gandit sa-i confere batranului titllul de cetatean de onoare ,  distinctie cu care se pot mandri alte persoane cum ar fi Generalul de Securitate Dumitru Penciuc , declarat si coloborator al KGB (sursa: wikipedia).

Mos Mitel a luptat pentru patrie ca soldat, a cazut prizonier, a fost deportat in Siberia, a supravietuit doi ani in lagarele sovietice si cand s-a intors acasa dupa zece ani de armata si prizonerat nimeni nu i-a intins un deget. Este patriot pana la sange si ori de cate ori se iveste ocazia spune ca nu regreta o clipa ca s-a dedicat tarii.  Si dupa mai bine de 80 de ani de la armata, Mitel Panaite considera ca cel mai bun conducator al Romaniei a fost Regele Carol al II-ea. Cu toate ca este un regalist convins, pasiunea lui mos Mitel este politica si talk -showrile tv pe care le savureaza in fiecare seara.

Provenit dintr-o familie modesta de tarani moldoveni din Tudora, armata i-a oferit sansa sa vada si altfel lumea si viata. Inainte sa plece la oaste s-a insurat si a facut sase copii.  A plecat la 21 de ani in armata avand 100 de kg si s-a intors dupa zece ani cantarind doar 38 de kg.

M-au lasat la capatul satului si nu stiu cum am reusit sa ajung pana langa casa. Acolo la capatul unei carari se jucau sase copii. I-am recunoscut ca fiind ai mei, desi trecusera o vesticie. Ei in schimb nu m-au recunoscut. Nici nevasta nu m-a cunoscut. Atat de slab si transformat eram. Dupa 10 ani ma gandeam daca mai am nevasta. Dar m-a asteptat.”

In 1938 era artilerist la regimentul din Roman, oras unde se gaseau mai multe importante unitati militare. Soarta a facut sa lupte doar alaturi de armata germana. De la nemti a invatat disciplina militara, conduita si un pic din limba germana care i-a prins bine de-a lungul vietii. Mitel Panaite a fost ca artilerist, unul dintre cei mai buni telemetristi, masuratorile lui fiind extrem de exacte pentru ca obuzele trase de tunrile romanesti sa atinga din prima tintele.

Aveam niste binocluri foarte performante si vedeam departe tare. Asa am vazut prima data stepa de dupa Don, ca o intindere fara de sfarsit. Mi se parea ca vad pana la 10000 de kilometri. Acolo la Cotul Donului am cazut prizonier alaturi de alti camarazi de arme.  „

Prizoneratul nu a fost deloc usor. Mitel Panait a fost adus la Balti unde se formau convoaiele de prizonieri pentru a fi dusi in Gulagul stalinist.

Am mers cu trenul o luna, in vagoane de animale, fara apa, fara mancare , fara caldura. Am ajuns intr-un lagar unde toti oamenii aveau ochii oblici, departe la rasarit. Era atata de frig ca nici nu puteai sa fugi de acolo. Mureai de frig in cativa kilometri. Am muncit la taiat lemne in padure si de multe ori cand ma trezeam dimineata gaseam cativa camarazi morti, Ne hraneau cu varza degerata si coji de cartofi si mai era un fel de peste atat de sarat ca nu-l puteai manca. Asa am stat aproape doi ani in lagar si nicio clipa nu mi-am pierdut speranta ca ma voi intoarce acasa, in Romania. Cand n-au eliberat nici nu ne-au spus. Am urcat intr-un tren care s-a pornit spre apus. A durat patru luni de zile ca sa ajungem in Romania. Trenul a  ocolit sa lase prizonieri in Polonia, Cehia si Ungaria. La granita cu Romania trenul a oprit pentru ca granicerii nostri nu au permis sa intram in tara. Intr-un final am gasit niste carute care ne-au luat si ne-au dus pana la Dunare, la Drobeta Turnu Severin. A mai durat vreo doua saptamani sa ajung acasa calatorind cu caruta si trenul. In tara era o foamente atat de mare ca noroc de niste oameni de la Dunare care mi-au dat o paine  mare si uscata pe care mi-au spus sa o dramuisc cu grija ca sa nu mor de foame. A fost prima data cand am mncat paine buna dupa 10 ani.”

Intors acasa la nevasta si copii, i-a trebuit un an sa se puna pe picioare.

Si nu i-a fost deajuns ca au suferit prin razboi si lagare. Mos Mitel a fost nevoit sa traiasca si colectivizarea. La Tudora a fost revolta cand comunistii au vrut sa ia pamanturile oamenilor . Satul s-a umplut de militie si securitate pentru ca satenii protestau in fata scolii unde se baricadase primarul de atunci. Pentru ca stia ce-i suferinta si pentru a-l scapa de furia gloatei, Mitel Panait a fost singurul care l-a ajutat pe primar sa fuga pe o fereastra si sa-l scape cu zile. Drept rasplata, pamanturile tot i-au fost luate. Timp de patru decenii si-a rupt oasele la CAP unde a muncit pe branci sa-si creasca cei sase copii, sa-i tina in scoli si sa-si cladeasca o casa. Pentru el Ceausescu a fost cel mai rau conducator.

Ca pe tot romanul, Revolutia l-a prins in fata televizorului. De atunci nu s-a mai dezlipit din fata micului ecran cand era vorba de talk-show-uri politice. La 104 ani are pareri politice, merge la toate voturile, nu accepta urna mobila si nu se sfieste sa spuna cu raspicat cu cine va vota. Buletinul lui, neschimbat din 1978, este doldora de stampile cu „votat”. La prezidentiale va merge negresit la sectia de vot:

 

„Cu femeia asta, Viorica pentru ca a mai umblat la pensii. Ea este un conducator bun, nu Iohannis care este un fudul. Oricum numeni nu va mai fi ca Regele Carol. „

La 104 ani, cetateanul Mitel Panait merge la vot, si-a slujit tara cu devotament, a crescut o familie frumoasa, s-a umplut de fapte bune, dar cu toate acestea, guvernantii alesi de el continua sa-si bata joc. In trecut, o napasta l-a lovit fulgerator. Casa i-a fost mistuita de foc din cauza unui trasnet. Toate actele si decoratiile din razboi s-au facut scrum. A umblat pe la arhivele din Pitesti si reusit sa recupereze o parte din ele, insa decoratiile au ramas pierdute pentru ca nu s-a mai gasit nimic acte care sa le dovedeasca. Avea si medalia regelui si crucea de aur, dar s-au pierdut. I-ar mai fi adus niste bani in plus la pensie. Astfel, Mitel Panait traieste acum dintr-o pensie mizera de CAP-ist. Norocul lui este familia pe care a format-o si care s-a dovedit a fi de oameni buni si gospodar si care nu-l scapa pe mos Mitel din ochi nicio clipa.

Ultima data cand Mitel Panaite a fost sarbatorit de toata familia a fost cand a implinut 100 de ani. Si-ar mai dori sa-i vada pe toti inca odata. Si daca traieste cu vreun regret, acesta e ca nu a invatat carte asa cum si-ar fi dorit, ramanand cu doar 7 clase.