Clasicele tabele de intretinere care apar la fiecare scara de bloc sunt ilegale. Asociatiile cale le mai afiseaza sunt pasibile de amenzi uriase in baza legii privind protectia datelor persoanale.

Au început să vină amenzile și avertismentele pentru cei care nu respectă regulamentul general, privind protecția datelor personale. In orasele mari din tara deja sumele adunate din aceste amenzi sunt consistente.

Deocamdata nici o asociatie din  Botosani nu a primit asemenea avertisment insa niciuna nu respecta legea. Locatarii care se simt prejudiciati pot face sesizare. 

Deși este în vigoare de anul trecut, unele companii și instituții amână să între în legalitate. Puțini știu, de pildă, că asociațiile de locatari pot fi sancționate, dacă afișează și numele proprietarilor pe lista de cheltuieli lunare sau dacă montează camere de supraveghere, fără să ceară acordul tuturor.

O asociație de locatari din Oradea a primit deja un avertisment din partea Agenției Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, după ce a montat camere de supraveghere la intrarea în bloc. Unul dintre locatari a reclamat că îi sunt încălcate drepturile.

La fel si firmele sau institutiile care monteaza camere de luat vederi in birourile unde isi desfasoara activitatea angajatii.

Respectarea procedurilor presupune și costuri, însă acestea sunt mici în comparație cu amenzile usturătoare. Unii dezvoltatorii imobiliari, de exemplu, au angajat firme care se ocupă cu protejarea datelor cumpărătorilor.

Din iunie și până în septembrie s-au dat câteva zeci de avertismente și amenzi. Cea mai mare sancțiune a primit-o o bancă: 130.000 de euro.