Vineri, 29 noiembrie, spectacolul „Sa nu ne razbunati” va avea ultima reprezentatie in Botosani. La teatrul pentru copii si tineret Vasilache, incepand cu ora 18, actrita Silvia Raileanu va spune din nou plina de emotie povestea Margaretei Spanu, basarabeanca care a fost deportata inca de copil.

„Sa nu ne razbunati” este un spectacol laureat, ultima distinctie fiind obtinuta in capitala Mongoliei, la Ulan Bator unde piesa a castigat premiul pentru regie, acesta fiind impartit intre actritele Mirela Nistor si Silvia Raileanu.

Sa nu ne razbunati” este o poveste despre izbanda. Este despre o pagina dureroasa din istoria tarii, pierderea Basarabiei catre Rusia. Este o piesa despre intoarcerea la credinta, suferinta, evolutie si fericire.
“Sa nu ne razbunati” spune povestea Margaretei Spanu-Cemartan si nu doar a ei, a miilor de romani deportati in Siberia la munca fortata. Cei mai multi, nu s-au mai intors acasa niciodata. Margareta a avut noroc asa cum si noi avem noroc sa-i putem asculta povestirile. Si cu ajutorul monahului Moise, care a avut rabdarea sa culeaga aceste marturii ale deportatilor in Siberia, s-a nascut aceasta piesa de teatru.
“Sa nu ne razbunati” este despre Dumnezeu, care niciodata nu-si intoarce fata. Credinta si dragostea sunt cele doua motive pentru care cei care si-au pierdut casele si familiile in timpul ocupatiei sovietice au ales sa traiasca.
“Sa nu ne razbunati” este despre ceva ce nu trebuie uitat. Este despre fapte si clipe care merita povestite din generatie in generatie pentru ca puterea exemplului sa-si indeplineasca rostul. Sunt momente din istoria acestei tari scrise cu sange si suferinta dar care au ridicat generatii de oameni puternici.
Sa nu ne razbunati” este o piesa eveniment pe intelesul tuturor, dar dureros de simplu pentru ca evoca durerea unui neam, in forma ei cea mai avansata.
De aceea, “Sa nu ne razbunati” este un act care nu trebuie trecut cu vederea, recomandat pentru toate varstele deoarece niciodata nu e prea tarziu sau prea devreme sa inveti despre viata, de la altii care au luptat sa si-o traiasca.

Bilete inca se mai gasesc la agentia teatrala de la Teatrul Vasilache.