DEZASTRU! Județul Botoșani, locul II pe țară în ce privește rata mortalității infantile

Rata mortalităţii infantile înregistrată anul trecut în judeţul Botoșani a fost de cinci ori mai mare decât cea din Bucureşti, ceea ce situează județul nostru pe locul doi pe țară, după Tulcea, într-un top negru al mortalității infantile din Romania.

Datele semi-definitive procesate de INS pentru 2018 arată o radiografie a României definită de extremităţi, în ceea ce priveşte şansa nou-născuţilor la supravieţuire. Pe primul loc în toul mortalității infantile se află județul  Tulcea, unde această rată este de 15,5 la mia de copii născuţi vii, iar la Botoşani este de 12,9 la mia de nou născuți.

Diferenţa dintre rata mortalităţii infantile din judeţ şi cea din Bucureşti a fost explicată  de fundația „Salvaţi Copiii România” prin clivajul mare care există între judeţele din ţară în ceea ce priveşte şansa la viaţă a nou/născuţilor prematur sau cu patologii grave, semn al insuficienţei politilor publice în domeniu care concentrează maternităţile dotate cu aparatură medicală în zone geografice favorizate, lăsând descoperite zone mai vulnerabile.

Salvaţi Copiii” arată că din datele INS pentru 2018 România este definită ca având „extremităţi”, în ceea ce priveşte şansa nou-născuţilor la supravieţuire: cele mai mari rate ale mortalităţii infantile (la mia de copii născuţi vii) s-au înregistrat în judeţele: Tulcea – 15,5‰, Botoşani – 12,9‰, Sălaj – 11,5‰, Călăraşi – 11,2‰ şi Caraş-Severin – 10‰. La polul opus, cele mai mici rate ale mortalităţii infantile s-au înregistrat în judeţele Dâmboviţa – 2,9‰, Bucureşti – 3,6‰, Ilfov – 4,1‰, Giurgiu, Arad şi Timiş – 4,5‰.

 

de |2019-12-05T13:29:46+02:005 decembrie 2019|TOP NEWS|

Leave A Comment