2020 este dupa colt si e vremea bilanturilor, a situatiilor si a tragerilor de invataminte din anul care tocmai se termina. Nu vom fac asta, din convingerea ca ne adresam unor cititori inteligenti care pot trage singuri concluziile si pot invata din greseli. In schimb venim cu o atentionare: 2020 e anul schimbarilor si depinde numai si numai de voi, de botosaneni daca aceste schimbari vor fi in bine sau ne vor lasa la coada tarii cum suntem din 1989 incoace.

Vin doua randuri de alegeri, locale si parlamentare care vor fixa pe inca 4 ani in functii pe cei care ne vor decide cursul vietii: salariile, pensiile, concediile, sistemul de sanatate, de invatamant, sistemele de protectie sociala. In 2020 toate acestea vor sta in stampila dumneavostra si veti trai asa cum veti decide. De aceea, aici se merita facuta o scurta analiza.

Botosani Necenzurat nu va spune cum sa votati si nu va face asta niciodata, in schimb va poate oferi niste sfaturi de care daca vreti veti tine cont atunci cand va veti afla singuri in cabina de vot, urmand a va decide reprezentantii.

 • nu uitati nimic din ce s-a intamplat pana acum, trageti invataminte si luati decizii. De exemplu sa nu uitati ca iarna ne-a luat tot timpul prin surprindere sau ca odata ajunsi in functii unii uita de unde au plecat incercand sa castige doar in propriul folos
 • nu votati nevorbitori! S-a constatat ca unii din cei care ajunsi prin CJ, CL sau Parlament sunt acolo doar ca rotita intr-o masina de vot, fara pareri si idei proprii. O adevarata masinarie de partid din care nu coboara, indiferent daca drumul parcurs nu e in interesul alegatorilor.
 • nu votati oameni cu rude sau prieteni multi sau care s-au proptit pana acum in functii de executie importante doar rude sau fosti colegi de clasa. Este vorba despre cum stau adevaratii specialisti pe margine si la butoate au loc doar incompetenti.
 • ganditi-va bine inainte de a pune stampila la realizarile celui pe care il vreti ales. Daca nu a facut nimic sau se lauda cu normalitatea, mai bine incercati altceva. Pana la urma si din greseala se poate trage un loz castigator. Sau din noroc.
 • evitati persoanele care stau cocotati in scaune de sefi de multa vreme. Traim prost, orasul e ca vai de steaua lui. Au demonstrat ca nu pot. Puneti pe altii. Orice promisiune din partea lor frizeaza cu minciuna, au avut timp sa faca, dar cel mai probabil nu au stiut cum.
 • nu votati narcisistii: aia care zilnic isi pun poze pe retelele de socializare, va ureaza tot soiul de chestii si se lauda cu minciuni. Ei sunt cei mai periculosi. Pentru ca nu stiu sa faca altceva se agata de politica cu toate puterile. Fara ea ar muri de foame sau ar sta nnumai prin anchete la DNA.
 • votati oamenii frumosi, cu maini frumoase, senini si nephotoshopati. Daca ii gasiti cumva pe liste. Trebuie multa atentie,
 • votati cu mintea nu cu inima. Ganditi-va la consecinte si la viitor. In pixul vostru sta viitorul copiilor vostri. Aratati ca va pasa si lasati-i pe golani acasa. Aerul in politica, dar si in institutiile din Botosani va deveni mai respirabil.
 • incercati sa vorbiti cu cei neinstruiti pe care ii cunoasteti si sa ii indrumati explicandu-le ce e bun si ce e rau, atat cat va pricepeti, dar cu argumente.
 • ganditi-va cati bani ati dat pe raparatii la masini din cauza drumurilor, ganditi-va ca nu aveti mijloc de transport in comun civilizat in oras, ganditi-va la piedicile puse in CL sau CJ la initiative pentru cetateni. Votati o majoritate pentru primar sau presedinte de CJ altfel 4 ani unul va trage haisa si altii cea, ca pana acum
 • ganditi-va la Cornisa, la sistemul de termoficare si la deschiderea culturala fara precedent pe care orasul o are de o bucata de vreme incoace.

Sunt doar cateva din chestiile pe care ar trebui sa le faceti in 2020. Sa votezi e usor, pui stampila si gata. Pe cine sa votezi e greu sa alegi. Insa poate aceste sugestii va vor fi de folos. An nou bun si multa multa minte si deschidere in momentele potrivite. Sunt esentiale!

In fine, anul 2020 e anul soarecelui. Soriceii sunt simpatici, dar haideti sa scapam de sobolani!