Un botoşănean dintr-un sat de la marginea României reuşeşte să facă performanţă într-un domeniu inedit în România. Benone Şuleapă are 45 de ani şi de câţiva ani s-a dedicat total pasiunii pentru găini de rasă. Creşte păsări de pe toate continentele şi câştigă, pe bandă rulantă, concursuri naţionale, de profil. Botoşăneanul deţine exemplare care pot ajunge la câteva sute de euro.

Ca mulţi oameni din partea locului, trăieşte de o viaţă din agricultură şi din creşterea animalelor. Acum aproape şapte ani, viaţa lui Benone Şuleapă a fost schimbată radical de o pasiune inedită în acest colţ de ţară: găinile de rasă.

„Am fost cu nişte prieteni la un târg agro-zoo în ţară şi am văzut o găină de rasă. A fost dragoste la prima vedere, dacă se poate spune. M-am trezit că puneam întrebări peste întrebări şi mă tot învârteam pe acolo. La noi aici, găinile sunt din astea obişnuite, contează să facă ouă, să aibă lumea ce mânca. Dar eu de atunci numai asta am visat, găini şi cocoşi de rasă“, spune Benone Şuleapă. Din momentul acela, botoşăneanul de la Talpa a cheltuit o avere pe găini de rasă. Le creşte, le înmulţeşte, învaţă în permanenţă despre ele. Mai mult decât atât, între timp, a devenit şi un „găinar campion“.

 

O artă învăţată în timp

Încă din ziua în care a văzut prima găină de rasă, Benone Şuleapă a făcut şi prima achiziţie. Apoi, pe unde mergea, pe la târgurile agro-zoo din ţară cumpăra găini de rasă. La început, nu cunoştea mare lucru despre aceste păsări. Le cumpăra doar fiindcă erau frumoase şi-i plăceau. „Îmi încântau ochiul. Cumpăram fără să ştiu ce rasă cumpăr. Pur şi simplu, dacă era frumoasă o luam – şi dacă-mi permiteam, evident. Sunt foarte scumpe găinile de rasă. Dar nu cunoşteam prea multe despre ele. Luam şi ouă, ieşeau mai mulţi cocoşi decât puicuţe. Era aşa, alandala, la început“, spune botoşăneanul. Apoi, Benone Şuleapă a început să înveţe din greşeli şi, mai mult, decât atât a început să studieze lucrări de specialitate.

Pentru botoşănean, creşterea găinilor e o artă. „Creşterea lor trebuie făcută cu multă ştiinţă, nu la întâmplare, fiindcă nu se obţin rezultate. Nu mănâncă orice, nu trăiesc oriunde şi, mai ales, au nevoie de multă afecţiune. Când am spus asta, unii m-au luat în râs poate, dar este adevărat.”

 

Averea din poiată

Din 2013, Benone Şuleapă a investit constant în găini de rasă. Nu s-a uitat la bani. Economiile strânse le-a dat pe găini, cocoşi şi ouă. „După ce am învăţat suficient cât să recunosc rasele şi mai ales modul în care se cresc, abia atunci am început să investesc serios. Am dat foarte mulţi bani. Nu ştiu să spun cât am investit până acum, fiindcă sunt investiţii în multe direcţii când vine vorba de găini de rasă. Păsările costă mult, mai costă hrana, medicamentele şi vitaminele. Este o investiţie complexă“, spune botoşăneanul. Un singur exemplar de găină de rasă poate ajunge la câteva sute de euro. Cele mai ieftine se vând cu 100-150 de euro.

 

Găinilor de rasă le trebuie hrană specială, pe care se duc sute de lei. Este vorba despre un nutreţ combinat, care conţine peste 15% proteină, dar şi cu aminoacizi, precum lizină, metionină şi cistină. La toate acestea se adaugă raţii de porumb, orz, ovăz, făină de lucernă, şrot de floarea-soarelui şi soia. În general, pentru o găină de rasă grea, aşa cum creşte Benone Şuleapă, trebuie asigurat zilnic un necesar de 450 de calorii. Ceea ce înseamnă o cheltuială substanţială.

 

Poiata botoşăneanului din Talpa este o adevărată avere: „Numai un singur exemplar poate să ajungă la sute de euro. Depinde de rasă, de exemplar, de premiile obţinute“, spune Benone Şuleapă.

 

În momentul de faţă, după şase ani de studii şi experienţe, Benone Şuleapă a ajuns să aibă 100 de găini de rasă. Majoritatea sunt din rase grele, adică găini de talie mare destinate producţiei de carne. Însă bărbatul nu le va sacrifica niciodată. Toate aceste găini au, de asemenea, un penaj şi o formă aparte. Sunt adevărate bijuterii penate din rase de pe toate cele patru continente. Cele mai numeroase sunt din rasele Cochinchina, Brahma şi Plymouth.

Găinile şi cocoşii botoşăneanului s-au dovedit a avea stofă de campioni. De cinci ani, nu există concurs naţional de la care Benone Şuleapă să nu vină măcar cu un premiu. „Am câştigat şi câte două-trei cupe, la concursuri regionale şi naţionale. Am fost la Piatra Neamţ, la Bucureşti, Suceava. Sunt zeci de concursuri“, declară botoşăneanul. Acesta spune că dă atenţie la cele mai mici detalii în concurs, iar găinile sale trebuie să aibă calităţile cerute de juriu: „Trebuie să arate mai bine la penaj, la trup. Să aibă triunghi în aripă, creastă mică, herminantul bine aşezat, călcătură, piept bine dezvoltat“.

Adevarul