Fabrica consilierului local PSD Mihai Tincu, Rapsodia Conf, a semnat actele pentru vânzarea mai multor proprietăți către retailerul Lidl, controlat de grupul german Schwarz, la un preț de 2,2 milioane euro.  În vară, site-ul Profit.ro a anunțat că Rapsodia Conf analizează vânzarea mai multor proprietăți către Lidl și relocarea activității societății, pentru o redresare financiară. Actele au fost semnate insa sunt conditionate de obtinerea de catre Mihai Tincu a certicatului de urbanism astfel incat Lidl sa poata construi. Operațiunea este argumentată prin deficitul real de forță de muncă calificată, creșterea salariului minim pe economie, lipsa la acest moment a unor comenzi lohn acceptabile ca preț. Ultimele date relevă că firma de confecții a avut in 2017 afaceri de 7,2 milioane lei și a intrat pe pierderi cu un minus de 612.150 lei, după un câștig net de 32.568 lei în anul precedent.

Problema vine de la faptul ca Lidl vrea sa construiasca un supermarket chiar in spatele bisericii Uspenia, monument al culturii, locul in care a fost botezat marele poet Mihai Eminescu.Fabrica urmeaza a fi demolata si vor aparea in locul ei blocuri si un supermarket Lidl. Cel putin asta se intentioneaza in acest moment. Deja au fost depuse actele la Primarie pentru obtinerea certificatului de urbanism. Iata ce vrea Tincu:

Locul unde vrea Tincu sa construiasca este intesat de cladiri monument istoric, de comercianti carora li s-a promis ca odata ce vor face afaceri in centrul vechi al orasului vor avea succes, de strazi inguste si in pamant o multime de beciuri. Acestea nu sunt cartografiate si in toata zona nu se poate construi din cauza lor. Daca ar fi sa ne luam dupa presedintele PSD la municipiu Mihai Tincu faptul ca s-ar demola zona si ca se va construi un Lidl in centru vechi, nu constituie o problema. Iata ce declara consilierul local despre oportunitatea unei asemenea constructi:

„Se va rezolva un lucru foarte important, fundamental pentru oraș. Se va crea continuu un flux de oameni care vor circula și Centrul Vechi va fi pus în folosința lui adevărată. Acolo va fi și o parcare, vor fi și niște spații verzi, niște blocuri și un super magazin și se va crea inerent un flux de oameni care circulă, care vin și Centrul Vechi va fi funcțional și își va pune în folosință locul prin apariția inevitabilă a unor terase, a unor magazine, a unor locuri comerciale așa cum au toate centrele vechi, cum au cei din Brașov, Timișoara sau Iași” (sursa www.botosaneanul.ro)

Consilierul local Eugen Turcanu spune ca o asemenea investitie in Centrul Vechi din Botosani nu este oportuna chiar deloc:

„Cei de la Lidl au mai facut un market langa Pompierie, tot firma lor mama construieste un Kaufland. E prea mult pentru Botosani si asta nu insemna dezvoltare, insemna in consumerism. In Centrul Vechi ar sufoca zona, ar aglomera-o prea mult pentru ca strazile sunt inguste. Nu voi vota pentru o asemenea aberatie. Daca vor sa construiasca nu au decat inafara orasului„.

Lidl inca nu a dat banii pe teren, tranzactia urmand a fi incheiata dupa obtinerea certificatului de urbanism. Practic banii lui Tincu stau acum in mainile consilierilor locali PNL care au ultimul cuvant de spus cu cele 11 voturi. Tincu va trebui sa se abtina de la vot.

Primarul Flutur este de parere ca zona unde este Rapsodia Conf are nevoie de o transformare:

Daca ara toate actele in regula si consiliul voteaza eu nu am de ce sa ma opun. voi supraveghe personal sa fie totul in regula. Rapsodia Conf este o fabrica comunista, urata, care strica zona. E clar ca ceva acolo trebuie facut. Nu stiu daca Lidl sau altceva insa zona ar arata altfel fara cladirea Rapsodia Conf„.

Pe langa faptul ca intentioneaza sa construiasca un supermarket din prefabricate si panouri in zona 0 a culturii botosanene, Tincu mai are o problema: parlamentul tocmai se pregateste sa voteze o lege prin care sa interzica constructia de supermarketuri si hypermarketuri in orase. Legea prevede ca acestea trebuie construite inafara localitatilor.

https://www.hotnews.ro/stiri-politic-23567880-proiect-lege-supermarketurile-hipermarketurile-suprafata-peste-400-fie-amplasate-afara-orasului.htm?nomobile=

Lidl a facut o oferta de cumparare si pentru SC Serconf SA. Aceasta a fost insa declinata, Manuela Zarug declarand ca Serconf nu e la vanzare la orice pret.

Tincu este beneficiarul opozitiei pe care o asociatie din Botosani a facut-o la constructia unor magazine Lidl in mai multe zone din oras. Este vorba de asociatia EMA care este condusa de un fost angajat la Rapsodia Conf care a facut opozitie in momentul in care Lidl a incercat sa compere sa construiasca un hypermarket in zona Bulevardului Mihai Eminescu. Aceeasi asociatie nu se va opune garantat la construirea unui hypermarket urias in Centrul Vechi al orasului. Modul in care Lidl a fost directionat spre terenurile lui Mihai Tincu din centrul orasului este unul dubios, directorul Rapsodia Conf fiind in acelasi timp si consilier local. Aspectele de legalitate dar si de oportunitate trebuie insa verificate de alte institutii.

Cert este ca daca aceasta constructie va prinde vreodata contur, oficialitatile vor putea asista la slujbele inchinate poetului nepereche, din parcare de la Lidl.