Prefectul judeţului şi şeful său de cancelarie sunt în centrul unui scandal politic după ce primarii au primit marţi o adresă cu antetul Prefecturii prin care li se cerea imperativ să  transmită cu 5 zile înainte data, ora și locul desfășurării ședințelor de Consiliu Local. Adresa Prefecturii, semnată de prefectul  Valentin-Alexandru Colbu și directorul cancelariei Roxana-Florentina Țurcanu, conţine o singură frază şi nu face referire la niciun act normativ care ar obliga primarii să se supună dorinţelor prefectului pus de ALDE.

Cătălin Rotundu, primarul comunei Dângeni, care este și secretar general al PNL Botoșani, a reacționat extrem de dur după ce a primit adresa de la Prefectură. Primarul Rotundu a trimis presei un comunicat prin care îşi exprimă public indignarea faţă de atitudinea abuziva a prefectului.

Comunicat:

“În cursul zilei de marți, 21 ianuarie 2020, Instituția Prefectului a trimis o adresă către toate primăriile din județul Botoșani în care se solicită „să se transmită cu 5 zile înainte data, ora și locul desfășurării ședințelor de Consiliu Local”. Și atât. Nu era trecut niciun articol de lege, nu era scris nimic din care să reiasă că primarul este obligat să dea astfel de date. Nimic. Măcar așa de bun simț. Era semnată de prefect, Valentin-Alexandru Colbu și director cancelarie, Roxana-Florentina Țurcanu.

Este pentru prima dată în cei 15 ani de administrație locală când am ocazia să primesc o astfel de adresă oficială din partea Instituției Prefectului din județul Botoșani!

Mai mult, pot să declar că este cea mai grosolană formă de intimidare și control politic pe care îl doresc să-l implementeze cuplul Colbu – Țurcanu.

Este clar că nu voi răspunde la o asemenea adresă care nu are invocat niciun temei legal. Mai mult, această adresă este contrasemnată de un președinte de partid politic (Roxana-Florentina Țurcanu), lucru care nu se face in cazul unei autorități   pe o adresa comunicată unei alte autorități!!! Instituția Prefectului este acest caz un intrument exclusiv de partid și nu o formă de reprezentare a guvernului in teritoriu .

Pentru această atitudine total neprofesionistă, voi solicita conducerii Guvernului României să ia măsurile legale pentru stoparea unor astfel de practici.

În urma convorbirii telefonice cu domnul prefect Valentin-Alexandru Colbu am ținut să precizez foarte clar că în conformitate cu Codul Administrativ, art. 138, alin. 4, acesta POATE participa la ședințele de Consiliu Local dar nu este OBLIGATORIU ca primarul să-l anunțe cu 5 zile înainte data, ora și locul desfășurării acesteia.

Din adresa primită din partea Instituției Prefectului nu reiese că acesta și-ar dori să participe la ședințele CL, în schimb, dă de înțeles că primarul este obligat să-l anunțe permanent pe prefect când și unde vor avea loc acestea.

La final, vreau să spun doar atât: este ilegal și total neprofesionist modul cum lucrează domnul prefect Valentin-Alexandru Colbu.

Păcat!

 

Primar, Cătălin-Gheorghe Rotundu „