În România este interzisă ținerea câinilor în lanț din 2008, însă puţină lume ştie acest lucru şi nici autorităţile nu au aplicat legilaţia până în momentul de faţă. Românii încă nu ştiu că dacă îşi ţin câinele legat riscă să facă închisoare 3 ani.

„Legea 9 din 2008 (Legea Marinescu) sancționează relele tratamente și cruzimile față de animale cu închisoare până la 3 ani. Legea trebuie aplicată de Poliția națională împreună cu ANSVSA. Rău tratament înseamnă neasigurarea hranei pentru animale, neasigurarea asistenței medicale și neasigurarea libertății de mișcare. Cruzimea înseamnă agresiune, traume psihice și fizice”, a explicat pentru prea centrallă Marius Marinescu, iniţiatorul legii.

Potrivit asociaţiilor nonguvernamentale care se ocupă cu protecţia animalelor, aproximativ 90% dintre românii din mediul rural îşi ţin câinele în lanţ. Reprezentanţii acestor asociaţii susţin că la noi, în mediul rural, mentalitatea este învechită, un animal dacă nu dă lapte, brânză, ouă și carne, este disprețuit.

“Nu e normal să pui un câine în lanţ. Gândiţi-vă pentru o clipă cum v-aţi simţi legaţi cu lanţ de un metru. Cu siguranţă câinele devine mai frustrat. Are ceva la 20 de centimetri, dar nu poate ajunge. E frustrant. Nu cred că dezvoltă agresivitatea, dar cu siguranţă o să fie plin de energie şi hăbăuc, o să alerge de colo-colo să-şi consume din energie. O altă problemă este una medicală. De fiecare dată când se smuceşte în lanţ este lovit în gât de zgardă sau direct de lanţ. Loviturile astea repetate pot să provoace o inflamaţie a gâtului. Foarte mulţi câini latră fără glas. Ei, este din cauza asta!” a declarat pentru Adevărul dresorul Sebastian Trenka, specializat în rezolvarea problemelor de comportament ale câinilor.

Pe de altă parte, în toate ţările membre UE este interzis să îţi legi câinele cu lanţul. Legislaţia europeană obligă proprietarii animalelor să le construiască ţarcuri suficient de încăpătoare ca animalul să se poată mişca.