Mașinile cu volan pe dreapta aduse din Regatul Unit nu vor mai putea circula de anul viitor în România, dacă nu vor fi reomologate de Registrul Auto Român. Operațiunea presupune însă modificarea autoturismului și mutarea comenzilor cu tot cu volan pe partea stângă, o cheltuială de cel puțin două mii de euro. Aceste reguli vor intra în vigoare după Brexit, adică din 1 ianuarie 2021.

Deşi sunt considerate adevărate pericole publice, maşinile cu volanul pe dreapta au fost preferate de românii cu un buget mic pentru cumpărarea unui autoturism la mâna a doua.

Potrivit specialiştilor de la RAR, pentru a circula în condiţii sigure pe drumurile din România , maşinile trebuie modificate începând de la instalaţia de direcţie, frânare şi electrică permutate de pe o parte pe cealaltă. Această operaţiune presupune costuri foarte ridicate şi vorbim de sume de peste două mii de euro.

Pe de altă parte, pentru mașinile cu volan pe dreapta, dealerii din România nu oferă nicio garanție și nici nu se pot asigura CASCO

Statisticile arată că numai anul trecut, 45 de români şi-au pierdut viaţa în accidente în care au fost implicate maşini cu volanul pe partea dreaptă. În peste 90% dintre aceste cazuri s-a stabilit că vina a fost a şoferilor care conduceau astfel de maşini. În primul rând pentru că nu se pot asigura corespunzător atunci când efectuează manevra de depăşire.

Statisticile Registrului Auto Român arată că  anul trecut  în ţara au fost aduse cu o treime mai puţine autorisme din Irlanda şi Marea Britanie decât în 2018.