Incredibilulul se intampla la Botosani. Primaria a construit in intreg cartier fara sa aiba actele in regula. Autorizatia de construire pentru blocurile ANL Lebada a fost eliberata ilegal, fara a exista un Plan Urbanistic General asa cum prevede legea si cum primaria solicita celor care vor sa construiasca. Din cauza populismului si diletantismului, carierul de locuinte ANL de la Lebada, unde au fost construite 80 de locuinte pentru tineri nu poate fi dat in folosinta. Blocurile nici acum nu sunt racordate la utilitati!

Lucrarile la cartierul ANL de la Lebada au fost incepute de fosta administratie Portariuc. Multi din consilierii locali de astazi au fost consilieri si in mandatul 2012-2016 cand cu mare tam tam si surlete si trambite au inceput construirea celor 80 de locuinte. Pe repede inainte, blocurile au fost construite stramb, fara a avea acces la utilitati si fara ca aceastea sa poata fi racordate prea curand fara lucrari uriase.

Desi cei de la Directia Urbanism de la Primarie cer PUZ pentru toate constructiile , dar, de dragul alegerilor si al fostului primar Portariuc s-a sarit peste aceasta etapa si si-au dat autorizatie de constructie singuri, ilegal, fara a avea toate actele. In aceasta pozitie, Primaria este in postura de a se autoamenda. Totul pentru campania electorala din 2016 cand trebuia sa se bata tam-tam ca Portariuc drege si face pentru Botosani.

Abia ieri au fost propusi la buget alocarea de bani pentru a fi facut Planul Urbanistic Zonal la ANL Lebada. Pana ieri, la mai bine de 2 ani de la finalizarea locuintelor nimeni nu s-a gandit ca este nevoie si de asa ceva, insa totusi trebuie trase utilitatile.

Primarul Catalin Flutur admite ca actele nu sunt in regula la ANL Lebada:

Din cate stiu au existat niste acte la inceput, un fel de PUZ partial cu care s-a pornit constructia. Ei au facut blocurile insa nu au racordat la utilitati si acum solutia este destul de complicata insa trebuie sa o rezolvam. Cu siguranta in acest an blocurile vor putea fi date in folosinta insa eforturile vor fi considerabile„. 

Vinovatii pentru lipsa PUZ la ANL Lebada sunt si acum in Primaria Botosani, in functii de conducere si nu au platit nici o centima pentru greseala uriasa care a dus la lasarea de izbeliste a 80 de apartamente, a unui cartier intreg.

Ca sa fim cinstiti, m-am interesat astazi si au inceput sa se balbaie. Nu exista un PUZ asa cum ar trebui la cartierul ANL Lebada. Nu stiu ce au votat ei in sedinta de CL cand au decis sa faca blocurile. Acum se va incepe treaba pentru a baga aceste blocuri in legalitate„.

Primarul Catalin Flutur nu a indicat nici un vinovat si nu a vorbit nimic despre o posibila sanctiune sau ancheta interna in Primarie in ceea ce priveste construirea blocurilor Lebada fara PUZ.

In tot acest timp, toti cetatenii care vor sa constuiasca, chiar si o anexa, un sopron sau niste scari de intrare intr-un spatiu au nevoie de PUZ si nu li se elibereaza autorizatie de construire in lipsa acestuia.  Daca ar fi avut PUZ, cu siguranta ar fi fost ales un altfel de amplasament pentru blocuri, nu langa o teava subdimensionata de apa care nu face fata necesitatilor celor 80 de apartamente.

Lucrarile pentru intocmirea PUZ si de bransare a blocurilor la reteaua de utilitati costa inca odata cat valoarea blocurilor. Acesti  bani vor fi platiti din bugetul propriu al Primariei.