Ministerul Educaţiei a transmis o notă către Inspectoratele Şcolare Judeţene cu măsurile obligatorii pe care unităţile de învăţământ trebuie să le aplice pentru prevenirea îmbolnăvirilor în colectivităţile de preşcolari şi elevi.

Conform notei, unităţile de învăţământ trebuie să realizeze, zilnic, triajul elevilor de către personalul medical din unităţile de învăţământ la începutul fiecărui schimb.

De asemenea, în cazul apariţiei de minimum trei cazuri de gripă confirmate într-o clasă de elevi/grupă de copii, cursurile clasei/grupei respective se vor suspenda. Focarul va fi raportat şi la Direcţia de Sănătate Publică şi se va realiza dezinfecţiei unităţii de învăţământ.

Ministerul mai transmite că în cazul absenţei timp de trei zile consecutiv a peste 20% dintre elevii unei unităţi de învăţământ din cauza gripei confirmate, cursurile unităţii de învăţământ se vor suspenda. Acolo unde vor fi suspendate cursurile, obligatoriu se va realiza dezinfecţia spaţiilor de învăţământ. Revenirea în colectivitate a copiilor se va realiza obligatoriu cu adeverinţă medicală.

Pentru toţi copiii şi elevii se vor asigura toate condiţiile pentru respectarea normelor de igienă, mai ales în timpul pauzei de masă. Se va asigura obligatoriu apă şi săpun în unităţile de învăţământ, iar cadrele didactice se vor asigura de respectarea măsurilor de igienă personală şi colectivă: spălarea pe mâini ori de câte ori este cazul (înainte şi după masă, după folosirea toaletei); spălarea sub jet puternic de apă a fructelor şi legumelor; consumul de apă doar din surse sigure, autorizate.

Ministerul Educaţiei mai recomandă amânarea, pe cât posibil, a manifestărilor sportive, culturale etc. pentru a preveni aglomerarea şi pentru limitarea transmiterii infecţiilor respiratorii.