Bugetul orașului pentru anul 2020 este construit, conform viziunii primarului, cu un accent deosebit pus pe dezvoltare, fără ca asta să afecteze în vreun fel partea de funcționare a instituțiilor municipalității.

Față de anul precedent, capitolul dezvoltare din buget beneficiază de un plus substanțial, de 87,27 miliarde lei vechi, la care se adaugă sumele cuprinse în excedentul bugetar, de 108 miliarde, și cele din PNDL, însumând 20 de miliarde lei vechi. În total, bugetul de dezvoltare al municipiului pe 2020 se ridică la peste 21 de milioane de lei.

Veniturile din secțiunea de funcționare sunt cu 22,14% mai mari decât în 2019, iar cele din secțiunea dezvoltare a bugetului pe acest an au cunoscut o creștere spectaculoasă, fiind cu 502,47% mai mari decât anul trecut.

Sunt alocate sume substanțiale pentru proiecte privind modernizarea străzilor din municipiu, transportul în comun, școlile și grădinițele, spitalele, siguranța cetățeanului, sportul și cultura. Per total, peste 400 de poziții bugetare, cuprinzând investiții distincte, sunt cuprinse în bugetul pe 2020.

Componenta de dezvoltare a bugetului municipiului asigură continuitatea programelor cu finanțare europeană derulate prin POIM, POR, GAL, acoperind partea de cofinanțare ce revine municipiului nostru în toate aceste proiecte. Proiectele transfrontaliere cu finanțare europeană, la care municipiul Botoșani este, la această dată, cel mai performant din România, este de asemeni acoperit în bugetul pe acest an întocmit de primarul Cătălin Flutur.

Majorarea consistentă a bugetului de dezvoltare din acest an se datorează atenției de care s-a bucurat municipiul Botoșani din partea Guvernului României după data de 4 noiembrie, când la Palatul Victoria a fost instalat cabinetul PNL condus de Ludovic Orban. Un singur exemplu, edificator privind suportul real acordat Botoșaniului de miniștrii liberali, este cel al acordării, la finalul anului trecut, a unei sume de peste 6 milioane de lei (peste 60 de miliarde de lei vechi) pentru subvenția la căldură acordată populației.

Construcția bugetară din acest an a ținut cont de toate sesizările venite pe parcursul întregului an 2019 de la cetățeni, asociații de proprietari, ONG-uri, entități reprezentând societatea civilă, asociații și cluburi culturale sau sportive, ca și de cele preluate din mass-media locală.

Primarul Cătălin Flutur își manifestă speranța că gradul de responsabilitate al majorității PSD din consiliul municipal a crescut față de anii trecuți, astfel încât amendamentele menite în fapt să saboteze inițiativele sale de dezvoltare a orașului să nu mai poată fi susținute la vot.