PNL Botosani: “Alegerile anticipate sunt o necesitate, dar PSD se dă peste cap pentru a bloca votul popular și încearcă să mențină vidul legislativ în acest domeniu!”

PSD, care de fiecare dată când a fost la guvernare a organizat catastrofal procesele electorale, generând nemulțumirea multor români care nu au putut vota și indignând o țară întreagă, a ratat și de această dată șansa de a dovedi că nu a rămas fidel acelorași metode politice folosite și la alegerile din 2014, și din mai 2019 pentru a împiedica exercitarea dreptului de vot.

Senatorii PSD au răspuns iar cu iresponsabilitate. În loc să dezbată cu simț de răspundere și să voteze această OUG absolut necesară pentru buna desfășurare a alegerilor legislative anticipate, au dat un vot prin care România revine la vid legislativ în acest domeniu.

Prin încercarea de a sabota în Parlament adoptarea OUG 26, PSD blochează acum măsuri precum extinderea la 3 zile a intervalului de vot pentru românii din diaspora, dublarea numărului de parlamentari pentru diaspora, asigurarea dreptului românilor din țară de a vota la orice secție de vot sau posibilitatea de a se prelungi votarea după ora 21 pentru a permite persoanelor aflate la coadă să-și exercite acest drept fundamental. Toate aceste reglementări sunt esențiale pentru că permit o prezență mai mare la vot și o mai bună reprezentativitate a sistemului electoral.

Grav este că PSD folosește argumente în întregime false pentru a-și justifica votul. Prin schimbările propuse nu se schimbă sistemul electoral, nici sistemul de repartizare a mandatelor. Nici un vot nu va fi irosit, toate voturile exprimate pentru un partid politic vor fi utilizate proporțional pentru determinarea numărului de mandate la care acesta are dreptul.

Atragem atenția în mod public că planul PSD de a bloca OUG26 va genera și o serie de probleme foarte grave de ordin administrativ și organizatoric, care va îngreuna organizarea alegerilor anticipate și va genera costuri enorme pentru a fi depășite.

De exemplu, în ipoteza în care vom avea alegeri parlamentare anticipate în luna iunie, votul prin corespondență va deveni inoperabil din cauza timpului mult prea scurt până la începerea perioadei electorale.

O altă consecință ar fi că nu se va putea utiliza o infrastructură electorală comună pentru alegerile de anul acesta în cazul în care se vor suprapune alegerile locale și parlamentare ceea ce va duce la existența a două infrastructuri electorale paralele.

Având în vedere toate acestea, somăm PSD să renunțe la minciună. Această OUG trebuie dezbătută cu responsabilitate, pentru că ea cuprinde măsuri pozitive, care asigură exercitarea dreptului de vot în bune condiții pentru români și care clarifică o serie de proceduri și termene care nu erau adaptate pentru situația alegerilor anticipate în legile existente. Guvernul PNL a acționat cu bună credință și a înaintat Parlamentului această OUG pentru a permite o dezbatere reală, care să urmărească găsirea celor mai bune soluții pentru a asigura o desfășurare impecabilă a alegerilor.

Democrația românească are nevoie de această legislație modernă, care să asigure garantarea unor alegeri corecte și libere. De aceea, Guvernul PNL a adoptat OUG26 dovedind precauție în contextul depunerii moțiunii de cenzură pentru că se știa foarte bine că dacă aceasta va fi votată de Parlament nu mai este o altă cale de clarificare a scenei politice decât organizarea de alegeri anticipate.

Comunicat de presa

de |2020-02-20T07:30:07+02:0020 februarie 2020|TOP NEWS|

Leave A Comment