Omul de afaceri Catalin Silegeanu, patronul firmei Hidroplasto a avut din nou o iesire in mediul on-line si cere socoteala autoritatilor pentru modul in care gestioneaza criza COVID. El acuza masurile luate sustinand ca acestea nu ajuta nici pe oameni nici pe agentii economici. Catalin Silegeanu este de parere ca autoritatile ar trebui sa aiba clar structurate masuri de criza pe perioada starii de urgena, ceea ce acum nu se intampla. Iata integral postarea omului de afaceri botosanean:

Cred ca ar trebui sa ne gandim cu totii, să luăm o decizie majoră. Ieşim în stradă să dăm ochi în ochi cu virusul sau stăm în continuare în casă. Părerea mea, si a multora, este că dacă stăm în continuare în casă, s-ar putea, când vom ieşi, să nu mai găsim nimic (aici fac referire la anumite ramuri din economie ce incep sa dispara). Daca oamenii de afaceri nu iau masuri, iar statul nu începe sa invete sa lucreze direct cu acestia, dezastrul economic va fi ireversibil.

Companiile mici și mijlocii se dovedesc a fi cele mai vulnerabile în fața efectelor pe care pandemia de coronavirus le are în economie. Guvernul nu poate salva toate firmele, însă mai poate lua măsuri suplimentare pentru menținerea lor pe linia de plutire. Dragi guvernanti, ar trebui sa intelegeti ca fiecare zi de intarziere cu anumite masuri, inseamna inca un set de oameni in somaj tehnic .

Ganditi-va la cei cu firme/magazine mici, la parcuri si gradini publice. Si aici, ma abat de la subiect putin, ca o parere personala care sigur va deranja pe multi: Oamenii pot fi invatati sa pastreze o distanta si daca se plimba prin parcuri. Plimbarea face bine pentru sanatate si pentru psihicul fiecaruia. Noi, tinerii, rezistam 15 zile, 30 de zile , 60 de zile in casa …majoritatea in mediul online, insa ce ne facem cu batranii , care ne sunt strabunici , bunici sau parinti si locuiesc intr-un apartament? Oferiti-le si altceva…culoare special daca doriti sa le numesc asa pentru a merge in parcuri , macar o ora pe zi, pastrand distanta sociala. Amenajati parcurile cum ati amenajat celelalte spatii in care le permiteti accesul. Ei nu au nicio vina ca sunt batrani sau cu probleme de sanatate, nici nu ii putem invinovati insa, nici sa ne batem joc de ei, sa ii privim ca pe niste purtatori de CoronaVirus.

Daca mai ceri inca o data starea de urgenta, ceea ce s-a si intamplat, in conditiile in care economia va fi pusa pe butuci, trebuie sa vii si sa prezinti foarte detaliat ce ai de gand sa faci in timpul starii de urgenta, inclusiv pentru oamenii ramasi pe drumuri , inclusiv pentru firmele romanesti. Altfel, sa vii doar sa spui ca iti mai trebuie inca o tura, din punctul meu de vedere , nu merge.

Statul roman trebuie sa sprijine firmele , NU sa le in inchida, pentru ca fara acestea , NU va mai avea cine plati taxele si impozitele impuse.Vreti sprijin de la putinele firme care au activitate? Oferiti sprijin inapoi. Ca intr-o relatie de afaceri- Exista doi parteneri si nu unul , ambii cu drepturi EGALE.

Eu inteleg ca nimeni nu poate prevedea durata crizei, insa toti cei cu afacerile afectate si nu numai, au nevoie sa se lege de o „SPERANTA„. Speranta vine odata cu o serie de masuri foarte bine gandite, in colaborare cu mediul privat. Nu inteleg de ce avem deschise supermarketurile, insa cei cu Frizerii nu pot Tunde? Ei pot folosi fiziere si manusi, si pot pastra o distanta fata de `client`. Medicii stomatologi nu pot profesa pentru ca li s-a impus sa isi doteze cabinetele cu echipamente de zeci de mii de euro, insa daca si acestia isi iau masuri maxime de protectie lucrurile ar incepe sa se miste nu? Ganditi simplu, cele mai bune solutii vin din gandirea simpla, rationala si din consultari cu oamenii implicati DIRECT, in fiecare sector.

Intreb : Exista un plan de relansare treptata a economiei ? Se doreste ca, in continuare, noi romanii cu afaceri in Romania sa ne mentinem afacerile? Sau sa devenim din Producatori doar Consumatori si Dependenti de Importuri?
Eu m-am saturat sa aud iarasi cati morti avem in plus? Cate cazuri avem in plus? Cate amenzi s-au dat intr-o zi ? Cate dosare penale s-au facut la medici? Problemele vor fi si mai grave. Planul de redresare economica trebuie URGENT conceput. Pe date , pe domenii….