Deputatul PSD Răzvan Rotaru consideră că emiterea Ordonanței nr 7 din 4 aprilie, care a avut loc imediat după ce Germania a anunțat pe 2 aprilie, că vrea să aducă lucrători din toată Europa pentru a lucra în agricultură, reprezintă un gest de trădare națională la care au fost părtași Iohannis și Orban!

În Ordonanța militară nr. 7, Guvernul a dat liber la plecarea din țară a lucrătorilor sezonieri.

PNL, în loc să stimuleze fermierii români să producă hrană ieftină și sănătoasă pentru cetățenii României, prin asigurarea de forță de muncă, inclusiv cu românii reveniți în țară, să pună la dispoziție spații de depozitare și desfacere și să ofere creditare garantată de stat, îi înghesuie în avioane pe oameni, fără a ține cont de pandemia de COVID-19 și îi trimite la pachet în Germania să-i culeagă  producția de sparanghel! Decizia e cu atât mai iresponsabilă cu cât România se confruntă deja cu una dintre cele mai severe secete din ultimele decenii. Fermierii care vor trebui să înlocuiască toate culturile compromise, cu alte noi, vor avea o nevoie uriașă de acești lucrători agricoli pe care Guvernul PNL îi trimite în afara țării!”, a declarat Răzvan Rotaru.

În mod evident, preocuparea unor state ca Germania, Italia sau Spania de a aduce din Europa lucrători agricoli are în vedere asigurarea hranei cetățenilor lor, în perspectiva crizei alimentare care se anunță deja și care ar fost semnalată de mai multe foruri internaționale: Organizația Mondială a Sănătății, ONU și Organizația Transportatorilor Europeni.

 „Iohannis și Orban se descotorosesc de zeci de mii de cetățeni români care își riscă viața pentru a munci în străinătate, în zonele care au fost marcate pe harta Europei ca fiind cele mai puternice focare ale pandemiei de coronavirus. PNL nu e interesat de viața acestor cetățeni români, ci doar de reducerea sarcinii cu plata ajutoarelor de șomaj și a reîncadrării în muncă. Este o dovadă de mare prostie și de incapacitate în a anticipa situațiile critice care urmează să acționezi exact în sens opus față de statele care deja se pregătesc pentru a preveni criza alimentelor. În loc să încurajeze agricultorii români să rămână în țară pentru a asigura hrana cetățenilor români, Guvernul PNL se lipsește de această resursă vitală și o pune la dispoziția altor state europene”, a subliniat deputatul PSD.

Parlamentarul botoșănean apreciază că prin tot cea ce a făcut până acum Guvernul Orban a lovit puternic în fermierii români, cărora le-a tăiat programele inițiate de PSD și astfel i-a lăsat în bătaia vântului! Planul real al liberalilor de a salva agricultura românească este de a trimite afară forța de muncă disponibilă! Guvernul Orban e călăul agriculturii românești!