Inconstienta! Preotul paroh din DRAGUSENI a calcat in picioare ordonantele militare: a facut slujba cu biserica plina de Florii!

Incredibil! Ordonantele militare sunt calcate in picioare de preotul din Draguseni. Acesta a organizat pe ascuns slujba din Duminica de Florii si a permis mai multor enoriasi sa participe la ea, in incinta bisericii. Politistii au aflat si au inceput verificari la Protopopiatul Saveni.

Coincidenta sau nu, luni a fost descoperita pe raza comunei Draguseni o femeie in varsta de 43 de ani infectata cu CORONAVIRUS ! Este primul caz in comuna. Dealtfel persoana descoperita pozitiv a fost transferata la spitalul din Botosani.

Preotul Ioan Manoliu, parintele paroh este cunoscut  in zona drept un slujitor al Domnului extrem de pios si cu multa personalitate. Dealtfel in trecut acesta a fost si decorat cu Crucea Sfântul Ierarh Dosoftei, distinctie oferita de Mitropolia Moldovei. Nici distinctia si nici personalitatea nu l-au ajutat in Duminica de Florii cand a permis enoriasilor sa intre in biserica pentru a asista la slujba. El a incalcat prevederile ordonantelor militare care interzic categoric desfasurarea cu public a slujbelor religioase.

Mai mult, de Florii, au fost organizate in comuna Draguseni grupuri de copii care au impartit pe la case ramuri de salcie.

Pe 23 martie, Biserica Ortodoxa a publicat si ea un regulament adaptat la realitatile pandemiei si a ordonantelor militare, prin care interzice categoric preotilor sa desfasoare slujbe cu participarea enoriasilor. La Draguseni nu a contat acest lucru si slujba de Florii s-a desfasurat cu plina.

O parte din localnici sunt revoltati de ceea ce s-a intamplat la biserica din Draguseni in Duminica Floriilor. Acestia ii acuza pe slujitorii bisericii ca sunt prea hulpavi si nu se pot opri de la incasat bani nici pe timp de criza.

Nu le mai ajunge. Ca sa faca bani scot lumea din case, fac slujba cu participarea populatiei desi stiau ca nu au voie. Multi stau in casa linistiti si nu ies insa sunt si asemenea cazuri”.

Politistii de la IJP Botosani au aflat de cele intamplate la Draguseni si au inceput verificarile. Purtatorul de cuvant al IJP, agentul Delia Neniscu declara:

„Am solicitat din partea Protopopiatului Săveni un punct de vedere referitor la faltul că ar fi participat mai multe persoane la o slujbă religioasă oficiată într-o biserică de pe raza comunei Drăgușeni.
În continuare se efectuează verificări pentru stabilirea imprejurarilor in care a avut loc evenimentul, urmand ca in functie de rezultatul acestora sa fie dispuse masuri potrivit legislatiei in vigoare.

Cazul a ajuns si in atentia Prefecturii Botosani. Prefectul Dan Nechifor spune ca Ordonantele militare trebuie respectate si ca persoanele care le incalca trebuie trase la raspundere indiferent cine sunt ele:

Sa lasam Politia sa isi desfasoare ancheta si sa stabileasca ce s-a intamplat la Draguseni. Ei vor stabili cine si ce au facut acolo. In contextul pandemiei Ordonantele trebuie respectate de toata lumea. Ministerul de Interne a semnat un protocol cu Biserica Ortodoxa Romana si acesta trebuie respectat pe perioada sarbatorilor. Eu personal indemn pe toata lumea sa stea acasa pentru in acest fel contribuie decisiv la restabilirea starii de normalitate„.

Iata prevederile Ordonantei militare care interzice protilor sa oficieze slujbe la care sa participe enoroasi:

Se pot oficia acte liturgice/religioase cu caracter privat (botez, cununii, înmormântări), la care pot participa maximum 8 persoane, cât și împărtășirea credincioșilor bolnavi la domiciliul acestora”.

„Se pot oficia slujbe în lăcașurile de cult, de către slujitorii bisericești/religioși, fără accesul publicului, slujbele putând fi transmise în mass-media sau online”.

Sanctiunile  constau in amenzi extrem de mari sau chiar intocmirea de dosare penale organizatorilor. In toate tarile europene sunt in vigoare asemenea legi care interzic slujbele religioase cu public. In Serbia si Muntenegru, tari ortodoxe au exisat cazuri de preoti arestati pentru ca au oficiat slujbe cu participarea enoriasilor. (https://www.g4media.ro/serbia-si-macedonia-de-nord-au-introdus-restrictii-speciale-de-paste-bisericile-raman-inchise-in-muntenegru-mai-multi-preoti-care-au-incalcat-restrictiile-au-fost-arestati.html)

Reprezentantii Protopopiatului Saveni nu au putut fi contactati pentru un punct de vedere. La numarul de telefon public afisat pe pagina de web a protopopiatului nu raspunde nimeni. Primesc doar faxuri.

 

de |2020-04-16T06:13:33+03:0016 aprilie 2020|Important, TOP NEWS|

Leave A Comment