O postare pe contul personal de facebook a fostului ministrul al muncii, deputatul PSD botosanean Marius Budai arata cat de empiric si populist gandesc politicienii in ceea ce priveste piata muncii. Iata textul integral al postarii:

„Incredibil! Iată cum Guvernul Orban-PNL se ocupă de cetățenii români care pleacă la muncă în străinătate. Cetățenii români nu pot merge pe stradă decât în grupuri de câte 3, dar ingrijitorele din România, călătoresc până în Austria câte 4 într-un compartiment. Și asta nu este totul, persoanele sunt nevoite să suporte costul transportului dar și costuri de 1000 de euro dacă sunt găsite infectate cu COVID la destinație. Deci nu numai că nu primesc bani pe perioada carantinării dar o și plătesc”. 

Practic fostul ministru nu este deacord cu dreptul la munca al romanilor si cu solicitarile statelor care primesc muncitori ca acestia sa fie sanatosi. Incredibil, Budai considera nefiresc ca o persoana care calatoreste cu trenul sa isi plateasca biletul, considerand probabil ca CFR este o companie afiliata Armatei Salvarii. Cel mai proabil Budai a folosit pana acum in calatoriile sale cu trenul clasica schema cu banii dati la nas si nu stie ca pentru orice calatorie, fie cu trenul, autocarul sau avionul, trebuie cumparat bilet. Faptul ca cineva foloseste trenul, nu il scuteste de plata biletului. In aceeasi idee, dupa logica lui Budai, cei care merg la munca folosind mijloacele de transport in comun ar trebui sa nu plateasca. Obisnuit cu plocoane si gratuitati, Budai a uitat probail la ce folosesc banii si nu mai stie ce se plateste si ce nu.

Totodata piticii din capul fostului ministru spun ca nu sunt deacord ca intr-un compartiment sa calatoreasca patru persoane, considerand ca trei oameni intr-o cuseta sunt suficienti. Asta desi cei care merg la munca in alte tari stiu ca vor plati sume consistente daca sunt depistati pozitiv cu coronavirus si nimeni nu isi asuma un asemenea risc. Sa nu uitam ca din banii pe care statul i-a platit lui Budai sa se joace dea politicienul prin Guvern sau Casa Poporului, acesta ar fi putut plati un charter lunar si sa ajute mii de oameni sa-si castige existenta cinstit acolo unde li se oferea sansa. Cu transport gratis.

Istoric vorind, depopularea pietii muncii in Romania este vina fostelor guverne, in mare parte PSD, care prin politicile fiscale si economice au determinat milioane de romani sa plece in alte tari sa isi castige existenta. Acest lucru pare sa il deranjeze acum pe deputatul PSD care improasca cu noroi in cei care incerca sa castige un ban cinstit pe unde au noroc.

Evident, nu toti au avut norocul lui Budai, Federovici sau Lupascu care intr-un mod oscur, capusand politicieni si partide au ajuns pe functii desi studiile nu-i recomanda sa ocupe posturi de demnitari. Au stiut la momentul oportun sa fie servili, sa faca cafele bune sau sa se faca utili fostilor demnitari PSD. Dar si sa mangaie pe crestet pe cine treuie. Sutele de mii de romani care pleaca la munca in strainatate pleaca fix din motivul ca alde Budai si alti colegi de-ai lui politicieni nu au tinut cont ca Romania este o tara locuita, confundand-o cu mosia proprie. Acum ei se dau specialisti in toate, in economie, finante, drumuri, sanatate, invatamant sau admnistratie desi habarnismul este la el acasa in gasca lor. La Budai e simplu, emisiunile televizate sunt dovezi, cel putin la mine in emisiuni a dovedit ca habar nu are care e diferenta intre inflatie si de devalorizare sau ce e ROBORUL si cum functioneaza el. Si pe acele vremuri era presedintele comisiei buget finante din Camera Deputatilor.

Faptul ca acum Budai emite judecati de justa valoare strict in scop electoral arata ca acesta nu s-a convins ca nu se pricepe si ca mai vrea in continuare functii, evident pe spatele romanilor. Probabil daca pacientul 0 in Romania ar fi fost presedintele, Budai ar fi fost cel mai fericit ca are pe cine sa arate cu degetul. Nefiind valabil acest lucru, fostul ministru al muncii arata cu degetul inspre cine poate. Inspre romaniii care vor sa traiasca decent, oriunde in lume pentru ca tara nu le-a oferit posiilitati sa o faca aici.