Ieri a avut loc la Prefectura prima intalnire cu presa dupa doua luni de izolare si stare de urgenta. Au participat prefectul Dan Nechifor, directoarea DSP Monica Adascalitei si directorul Spitalului de Urgenta Mavromati Radu Malancea. Acestia au prezentat o informare privind situatia COVID in Botosani precum si masurile care s-au luat pentru zadarnicirea raspandirii bolii. Botosani Necenzurat va prezinta cele mai importante declaratii din aceasta conferinta de presa.

Radu Malancea:

Ne așteptăm la o recrudescență a virusului. Noi avem experiența sărbătorilor de Paște, 1 Mai. La 7-10 zile a crescut numărul de pozitivi. Acum s-ar putea să fie și mai mulți decât la Paște și 1 Mai. La acest moment suntem într-o zonă descendentă dar mă aștept ca la sfârșitul săptămânii să fim iar pe zona ascendentă.

Am reușit cu ajutorul dlui prefect să mai degrevăm Spitalul Județean de COVID și să redăm populației adevăratele noastre specialități: chirurgie abdominală traumatică, plastică. L-am adus în stadiul în care Spitalul Județean poate asigura urgențe chirurgicale, traumatice, urologice. În momentele acestea grele tot sistemul sanitar județean trebuia luat ca o singură unitate, nu că acela este la Consiliul Local, ăla este la Consiliu Județean. Sistemul sanitar trebuia privit ca un tot. Trebuia organizat în așa fel încât populația cu alte afecțiuni să nu sufere din cauza acestei pandemii, sau măcar să sufere mai puțin.

La început nimeni nu bănuia că vom ajunge în situația aceasta. Cu rușine, chiar și cadrele medicale nu au crezut chestia asta. Mulți au ascuns starea lor, spunând că „nu am virus, ci  o simplă răceală”. Și atunci s-a ajuns la o contaminare între cadrele medicale

Dan Nechifor:

Cazarea și hrana celor 1544 de persoane a costat nu mai puțin de 6,48 milioane lei. La această sumă se adaugă cheltuielile privind dezinfecția, preluarea deșeurilor și paza asigurată de jandarmi.

În afara celor 1544 de carantinați, au mai fost aproape 5000 de persoane în izolare la domiciliu. Conform informațiilor oficiale, în perioada stării de urgență au fost un număr de 639 de botoșăneni infectați cu noul coronavirus. Dintre acestea, 255 au fost cadre medicale, 174 fiind deja vindecate.

Monica Adascalitei:

Nu știm cât va dura această pandemie, dar vom continua pe aceeași linie să ieșim cu bine din această poveste.  În primul rând vreau să transmit populației rugămintea, chiar dacă suntem în starea de alertă, să continue măsurile de protecție și de distanțare socială pentru că numai așa putem să ne protejăm și să nu ne contaminăm