E adevarata vorba: vine seamana vant, culege furtuna. A simtit-o pe pielea sa Mihai Tincu, ascunsul consilier PSD, autointitulat creierul partidului in CL, lider de grup si hotarator de voturi. Dupa ce 4 ani a blocat orice initiativa a primarului Flutur, directionand oameni si bani acolo unde a avut el chef, Tincu a aflat ieri ca nu este seful Consiliului Local.

Pitocita cu multa grija, afacerea Lidl-Rapsodia Conf, vreo 4 milioane de euro valorand, a fost dejucata de consilierii liberali care au blocat ca o parte din istoria orasului sa fie daramata. Mult visatul complex comercial si bloc pe spatiul actualei fabrici de confecti proprietatea lui Tincu a fost pus pe hold, proiectul de hotararea de CL neintrunind numarul necesar de voturi.

Ani de zile consilierii PSD condusi de Tincu au blocat constructii in Botosani doar pentru ca taticul lor a vrut. Oameni de afaceri importanti din Botosani cum ar fi cei de la Semnal, Pita sau Moda,  au fost blocati sa construiasca de catre o grupare constituita in jurul lui Mihai Tincu pe doua paliere.

Unul este constituit intr-o asociatie de iubitori de spatii verzi condusa de cate o anume Barladeanu, care s-a opus si a facut memorii peste memorii impotriva celor care doreau sa construiasca acolo unde Tincu avea interese.

Studiu de caz LIDL

SC Semnal avea semnat un precontract cu marele retailer pentru constructia unui magazin pe o suprafata de 5000 de metri patrati la intersectia Bulevad Mihai Eminescu cu Petru Rares. Constructia a fost blocata din fasa, sustinandu-se ca se aglomereaza o zona deja aglomerata si ca un asemenea magazin nu cadreaza cu locatia aleasa. Avizul unei comisii de sistematizare condusa de catre Cosmin Andrei a fost negativ. A fost pozitiv avizul aceleiasi comisii in momentul in cate Tincu a soliciat acelasi lucru, insa pe locul fabricii sale, Rapsodia Conf pe care intentioneaza sa o darame. Consiliul Local a zadarnicit insa acest lucru, intentiile lui Mihai Tincu ramanand in prezent la stadiul de vis.

Alt caz: Hotelul din curtea Casa Lux

Al doilea palier este reprezentat de catre consilierii PSD din Consiliul Local. Nici unul nu voteaza nimic fara acordul lui Tincu. Sunt comici cand in  momentul votului toti se uita la primul croitor al targului sa le faca semn cum sa voteze. In caz ca se iveste ceva neasteptat, gen amendament. In mare, votul este stabilit de partid, in biroul de la Primarie al lui Cosmin Andrei. Acolo s-a decis de exemplu ca un hotel ce se dorea a fi construt in curte la Casa Lux sa nu se faca. A fost luata in seama atunci, (in urma cu 2 ani) tot o petitie semnata de iubitorii de natura condusi de catre Barladeanu. Si investitia familiei Bidasca nu s-a mai facut. Cu bun simt, exagerat de mult, acestia au renuntat, fara scandal desi au pierdut un proiect de peste un milion de euro, printr-o finantare europeana.

Ce au in comun Tincu si Barladeanu? Este vorba despre Rapsodia Conf, unde ambii sunt actionari semnificativi, avand aceleasi interese. Daca Tincu ar fi pus cu ajutorul Consiliului Local mana pe banii de la LIDL, s-ar fi imbogatit si Barladeanu. Dar nu a pus mana pe bani insa cu siguranta va mai incerca. Suma este prea mare ca sa renunte la ea, iar interesele sunt imense. Insa nu vor putea face acest lucru fara ca macar cineva de la PNL sa voteze cu ei, fapt care cel mai probabil nu se va intampla. Deocamdata istoria orasului ramane intacta si centrul vechi asijderea. Riscul ca o multime de monumente istorice din apropiere sa fie afectate de demolari si constructii este prea mare, mai ales ca nu exista o cartografiere a retelei de beciuri vechi, evreiesti, din zona.

In felul acesta afla si Tincu, din vila sa de la marginea orasuliui ca nu este stapanul absolut si ca e nevoie in continuare pentru a trai sa faca croitorie.