Generația z este mai empatică

Copiii și tinerii de astăzi empatizează mai ușor cu alte persoane, comparativ cu cei peste 35 ani. Generația z este așadar mai atentă și mai ușor de activat prin mesaje de responsabilitate socială și mai dornică să doneze sau să se implice în cauze sociale. Mobilizarea tinerilor în diverse campanii de ajutor în timpul pandemiei COVID-19 este mărturie că ei pot mai mult decât noi.

Generației z îi place să respecte regulile

Surprinzător (poate pentru unii cel puțin?!?), am aflat faptul că generația Z este o generație căreia îi place să respecte regulile. Am auzit-o deseori pe fiică-mea de 14 ani zicând: „nu este nimic în neregulă să respecți regulile”, dar și pe vecina de 65+ spunând: „mie nu-mi spune nimeni când să ies din casă. Asta e lipsă de respect pentru cei în vârstă…”

Respectarea regulilor asigură un context sănătos pentru ca lucrurile și societatea să funcționeze in jurul tău.

Generația z este mai reținută

Timiditatea la tineri este oarecum firească. Ei mai au încă multe să învețe și să dovedească pentru ei înșiși și pentru cei din jur. Provocările sunt mai mari, nevoia de adaptare la tot ce este în jur pune mai multa presiune pe tineri și, poate, trăiesc și cu impresia că nu sunt suficient de buni, dar prefer abordarea lor „soft” decât brutalitatea și aroganța unor adulți prea siguri pe ei, a celor care au impresia (falsă, de altfel) că li se cuvine…tot.

Generația z este mai visătoare.

Copiii și tinerii se pierd în propriile gânduri și fantezii (vor să schimbe lumea?!? 🙂)Am mai spus și cu alte ocazii că e în regulă să visăm cu ochii deschiși. Reveria este un proces natural pe care creierul îl solicită în anumite momente pentru a organiza mai bine informațiile acumulate, pentru a face planuri și pentru a găsi soluții la probleme. Adulții au uitat să trăiască cu sens, au uitat să viseze, se cenzurează atât de mult sub paravanul „responsabilității”, încât ajung să trăiască vieți triste și goale, punând astfel o povară emoțională greu de dus pe umerii copiilor.

Generația z are nevoie mai mare de contact uman, autentic și noi, adulții, trebuie să înțelegem asta și să ne reamintim să fim…umani!

 

Diana Aghiorghiesei este Absolventă a Facultății de Psihologie și Științele Educației, Universitatea din București, specializarea Pedagogie_2002. In prezent este consilier școlar CJRAE Botoșani_Școala Gimnazială nr 10,