Odată cu pandemia creată de Covid-19, oamenii au început să realizeze cât de important este să avem producție proprie pentru tot ce avem nevoie,atât în țară cât și la nivelul fiecarei regiuni sau chiar județ.

De aceea, credem că acum mai mult ca niciodată ,Guvernul trebuie să sprijine fiecare fermier și fiecare agricultor  din țara noastră pentru a susține atât economia românească , dar și pentru a mânca cât mai natural și sănătos iar noi, consumatorii, să putem cumpăra aceste produse chiar în marile supermarketuri.

Dorim să le reamintim domnilor de la PNL, că au promis înainte de a prelua guvernarea că vor aduce subvențiile la nivel european, adică trebuiau mărite de aproape cinci ori mai mult, decât se acordă în România , deoarece observăm  că  preocuparea lor nu este nicidecum să le crească subvențiile agricultorilor , ci din contră, vor să le diminueze sau chiar să le elimine.

            Președintele ALDE Botoșani, Roxana Florentina Țurcanu,  solicită parlamentarilor  PNL , reprezentanților Guvernului în teritoriu, precum și tuturor demnitarilor PNL din județul Botoșani,  care ne reprezintă la nivel național, să  nu ignore munca agricultorilor, referindu-ne acum la locuitorii din comuna Copălău, județul Botoșani, întrucât ani la rând s-a dorit ca această muncă să fie recunoscută  atât la nivel județean ,cât și la nivel național, fiind vorba de un usturoi cultivat natural  pe hectare întregi de pământ.

Precizăm faptul că, anul trecut Guvernul din care a făcut parte și ALDE, a apreciat și a recunoscut această muncă și activitatea  locuitorilor din comuna Copălău, respectiv cultivarea usturoiului și a aprobat finanțarea unui hectar cultivat cu usturoi, în valoare  de 3000 euro. Cei care au cultivat usturoi anul trecut au beneficiat de aceste subvenții, iar la nivelul județului nostru, comuna Copălău este cea unde s-a cultivat cel mai mult usturoi bio.

Din discuțiile noastre avute cu locuitorii comunei Copălău , am înțeles că au primit informații și se preconizează ca să le diminueze subvenția pe hectar la usturoi , adică  mai puțin de 3000 euro. Mai mult decât atât, sunt voci din cadrul PNL care spun că vor să elimine această subvenție considerând că nu este oportună.

Motiv pentru care, ALDE Botoșani le cere în numele cultivatorilor de usturoi din comuna Copălău, și din întreg județul, să nu-și bată joc de munca  și răbdarea cetățenilor pentru că este foarte greu să cultivi un hectar  de usturoi și  3000 de euro nu este foarte mult  ca subvenție pe un hectar, raportat la munca depusă de acești agricultori.

      „Ne-am dorit să mâncăm produse românești, să avem legume și fructe autohtone și așa subvențiile din celelalte state din Uniunea Europeană sunt mai mari decât în România și daca se dorește să le diminueze sau chiar să le elimine, atunci chiar susținem importurile și avem o problemă cu oamenii care muncesc în agricultură atât în Botoșani cât și în toată țara”, a declarat  Roxana Florentina Țurcanu, președintele ALDE Botoșani.

Îi îndemnăm pe  toți cei din partidul aflat la guvernare , să nu se joace cu răbdarea oamenilor pentru că ei au răbdare până ajung în cabina de vot și atunci o să vadă  cât i-au înțeles românii!