Deputatul PSD Răzvan Rotaru îi solicită public președintelui Iohannis să nu întineze istoria poporului român și să nu încerce să falsifice evenimentele prin care România și-a recăpătat și a fost recunoscută internațional integralitatea teritorială, în urma semnării tratatului de la Trianon.

Herr Klaus, nu încercați să ștergeți cu buretele istoria acestui neam și să falsificați faptele care au avut loc și cu care fiecare român se mândrește. Herr Iohannis, luați labele de pe istoria noastră! E trădare națională ce ați făcut! Ați demonstrat că nu sunteți altceva decât un pseudo-patriot de conjunctură, un politruc avid după putere! Gestul pe care l-ați făcut să trimiteți la Curtea Constituțională o sesizare de neconstituționalitate asupra Legii pentru declararea zilei de 4 iunie Ziua Tratatului de la Trianon e un gest de trădare națională și de sfidare a istoriei României! V-ați descalificat cu totul și v-ați dezbrăcat cu totul de caracter”, a declarat deputatul PSD Răzvan Rotaru.

Președintele Iohannis a invocat în solicitarea către Curtea Constituțională că „nu rezultă cu claritate care este interesul social general vizat” de legea Zilei Tratatului de la Trianon, adoptată de Parlament, prin care s-au consfințit granițele actuale ale României, nu trebuie să creeze dispute politice..

Herr Iohannis, după ce i-ai privat pe români de o mare sărbătoare, prin care erau recunoscute oficial, Unirea Transilvaniei cu România și actualele granițe ale țării, acum a recidivat și a atacat legea în integralitate pentru a fi respinsă! Ce ticăloșie a făcut! Mă așteptam la orice din partea lui Herr Iohannis, dar asta le-a întrecut pe toate. E dovada clară că avem de-a face cu un președinte, patriot de carton, care pune sub semnul întrebării istoria și integralitatea teritorială a unei națiuni și a unei țări! Rușine pentru jocurile politice pe care le faci și te mai dai mare apărător al Ardealului! Ar trebui să-și strângi rachetele de tenis de la Cotroceni și să pleci acasă pentru acest gest! Nu meriți considerația niciunui român”, a subliniat deputatul social-democrat.

Tratatul de la Trianon reprezintă instrumentul juridic prin care a fost recunoscută internațional frontiera dintre Ungaria şi România, a fost recunoscut actul de la 1 Decembrie 1918, care a marcat Unirea Transilvaniei cu România și a dobândit recunoaștere internațională și a fost consfințită recunoașterea drepturilor politice şi civile ale românilor care constituiau o populație majoritară în Transilvania.