Facem ce trebuie” este sloganul ales pentru campanie de catre primarul Catalin Flutur si echipa sa. Prost ales, foarte prost si neinspirat, e practic un atentat la inteligenta cetateanului informat. Suporta prea multe intrebari si nu sta in picioare la nici un raspuns.

Compus sa para ca da impresia unei echipe hotarate, puse pe treaba si care transpira din greu zi si noapte, sloganul „facem ce trebuie” va ramane in istorie ca cel mai prost slogan cu care un candidat va castiga alegerile. Flutur le va castiga pentru ca nu are contracandidat nu ca face el ce trebuie, acesta este un lucru clar pentru toata lumea. Ca vrea el sa dea impresia ca face si ce trebuie, e altceva, altii in locul lui nici macar nu s-ar sinchisi ca vine campania electorala: fara contracandidati, la ce sa te mai agiti atat?

De unde stim noi ca Flutur si echipa sa fac ce trebuie? Nu stim! De unde stiu ei ca fac ce trebuie? Nici ei nu au habar. Ei doar isi imagineaza ca fac ce trebuie si cauta sa ne transmita noua ca ce fac ei e un lucru bun. Insa nu intotdeauna ce fac ei multumeste pe toata lumea, deci nu fac ce trebuie. Practic ei fac ce vor sau ce stiu, dar nu ce trebuie.

Si iata un exemplu: daca faceau ce trebuie, scoteau tramvaiele din oras ca si asa e sufocat si puneai niste autobuze electrice de mai mare dragul, asa cum fac municipalitatile adevarate din tara. Da, botosanenii nu mai vor tramvaie, acesta e adevarul. Insa ei pentru ca stiu ce trebuie, s-au apucat sa cumpere altele noi, sa schimbe liniile vechi cu altele, dar pana atunci sa cumpere niste autobuze. Nu trebuia nimic din din toate astea: trebuiau scoase tramvaiele si atat. Mai ieftin, mai bun, mai rapid. Deci fac ce vor ca ce trebuie habar nu au.

Se asfalteaza….facem ce trebuie

Se pun borduri….facem ce trebuie

Se toaleteaza copacii…facem ce trebuie

Se vine cu moastele….facem ce trebuie (in genunchi in fata primariei cu gardieni cu tot)

Se deschide cornisa….facem ce trebuie

Se doteaza un laborator scolar….facem ce trebuie

De fapt ei fac lucrurile pentru care sunt platiti si faptul ca fac, ii incanta asa de tare incat li se pare ca vor castiga capital electoral promovand normaliatea. Sunt atatea lucruri mici care trebuie facute in oras incat mi-ar lua doua ecrane de calculator sa le enumar. Dar ei fac ce trebuie numai chestii mari, vizibile, de impact. Seamana a prosteala. E bataie mare cine-si face poza primul cu tramvaiul cel nou, nu?

sau

Daca tot stiti ce trebuie si spuneti ca faceti ce trebuie, de ce nu se stropeste orasul ca a trecut mijlocul verii si suntem invadati de muste si de tantari si de o multime de alte ganganii. Nu e important, nu e electoral, nu? Una e sa vorbesti de milioane si investitii, proiecte si granturi, strazi si asfaltari si alta e sa vorbesti despre insecte. Dar trebuie sa scapam de ele, nu? Sau nu, ca nu „trebuie„…si aici am folosit acel „trebuie” cu copy/paste din sitagma „facem ce trebuie„.

Pana la urma intrebarile sunt: ce trebuie? ce vrem? ce fac? ce stiu?

Pornind din start de la premiza ca-s atotstiutori campania initiata de oamenii primarului ii face acestuia o mare defavoare. El e ridicat sus, pe un piedestal pe care nu-l merita si de acolo nu mai vede nici adversari nici cetateni deopotriva. Se burzuluieste cand e criticat, se supara la atacuri, arata cu degetul la cei care folosesc platformele de comunicare, nu recepteaza critica. Pentru ca acest „facem ce trebuie” l-a adus la statutul intangibil de zeu care stie tot, face tot. Altii nu mai au voie sa gandeasca, sa aiba opinii sau sa fie nemultumiti pentru ca nu trebuie.

Pentru a face ce trebuie, trebuie sa tii cu oamenii, nu neaparat numai cu cei care te sprijina. Trebuie sa cobori intre ei, sa ii asculti si sa prioritizezi. Nu sa pui dale pe trotuarele de pe centura si la unii nici iluminat public sa ai. Nu se folosesc doua masuri in administratie, se foloseste doar una, conturata pe interesul cetateanului si pe nevoile acestuia. PE CARE NU AI DE UNDE SA LE STII DACA NU VORBESTI CU EI. 

Si nu e nevoie ca un partid sau altul sa aiba doar oamenii sai pe functii, E nevoie doar sa aiba si sa promoveze oameni care vor sa faca ceva, sa construiasca si sa conduca bine, in deplin respect cu banul public din care e format salariul lor.

Pana la urma asa trebuie, daca tot e sa folosim o constrangere.