Da, Doina Federovici si-a capatat statutar dreptul de a trece zilnic pe la PNL si a le arata ce arata in poza: semnul victoriei. Fotografia nu este intamplatoare, presedinta PSD Botosani intr-un puseu de anticipatie, aratandu-le liberalilor ce se va intampla dupa 27 septembrie.

Pana la oficializarea rezultatelor, in Botosani, alegerile nu s-au incheiat. Cel mai probabil in doua-trei zile vor fi batute in cuie si atunci noii alesi isi vor putea incepe noile servicii si totodata respectarea promisiunilor de campanie.

Este cert! PSD a castigat pe linie in judetul Botosani spulberand orice alt partid, detasat. Multi, printre care si subsemnatul, s-au imbatat inainte de alegeri cu apa rece. Cel putin eu am fost convins de siguranta afisata de liberali in ceea ce priveste rezultatele electorale care vor urma, dar si de faptul ca promisiunile neonorate si anii de saracie si drumuri proaste in care au fost tinuti botosanenii vor conta. Nu au contat. De unde se dovedeste ca politica PSD merge pe sufletul oamenilor in Botosani dar si ca PSD are comunicatori de Liga Campionilor.

Evident nu poti sa castigi alegeri cu amanta la toarta prin judet si nici din birou facand calcule si aproximand unde vei pierde si unde vei castiga, in asteptarea numaratorii finale. Si nici cu o echipa batrancioasa, corupta, supuroasa si cu ochii jinduind hamesiti dupa functii. Aceeasi echipa de 4, 8, 12 ani, necastigatoare de fiecare data daca e sa privim votul politic. Realismul insemna pentru PNL Botosani ca lumea nu va mai vrea, soptici, romani, grigorasi sau soresti. Sunteti pierzatori, plecati acasa. Nu o sa comentez despre primarul Flutur decat dupa ce se vor oficializa rezultatele, dar si el are tolba plina de greseli.

Ce sa intampla dupa alegeri la PNL? In primul rand ii va durea in cur. Se vor duce pe la Parlament sau ministerele pe unde au fost numiti politic si-si vor vedea de treaba si combinatiile lor. Vor astepta alegerile parlamentare insa pana atunci vor cauta din rasputeri sa se aseze pe liste pe pozitii eligibile.

Care eligibile? Cate pozitii mai sunt eligibile la PNL? Daca e sa privim trendul judetean, oamenii politici, abordarile de campanie, tineretea si tonicitatea, nu exista nici o pozitie eligibila la PNL. Hai sa spunem totusi un loc la deputati. Nu cred ca este PSD cel mai ascutit creion din penar pe departe. Insa cand ma uiti la ce mai e in jur, la ce mai exista politic in Botosani, imi explic votul concetatenilor.

PSD va castiga in Botosani si in urmatorii 8 ani pentru ca-i va avea adversari pe Soptica, Roman, Sorescu, Grigoras si altii. De aia. Nu ca lumea ii iubeste prea mult. Si, PSD, orice ar fi, stie sa faca campanie electorala, stie sa iasa din birouri sa vorbeasca cu oamenii, stie sa coloreze o strada si sa faca un eveniment.

In loc sa faca un bilant dupa dezastrul din 27 septembrie cand Doina Federovici si alti 15.000 de botosaneni le-au spus sa stea acasa, ei se gandesc la posturi de ministri si la locuri pe liste. In atari conditii, tin sa le transmit ca nici macar locul 1 pe lista la deputati nu le mai asigura certitudinea de cariera parlamentara si evident ca nu merita o cariera parlamentara. Sunt in lumea lor, politica e doar un mijloc de a merge la Bucuresti cu  avionul si a incasa salarii babane pe incompetenta. Ma gandesc ca daca erau niste competenti, ar fi fost alesi ca doar votantii nu-s prosti.

Dar asa a fost la PNL tot timpul. Tinerii au fost tinuti pe tusa sau au fost promovati in functie de cat de aspra au limba sau cat de multe afise au lipit. Iar tinerii aia cu limba tocita acum isi apara fundurile ce le-au lins, optand sa nu aibe pareri, sa nu ia partidul in mana. E mai comod cu liderii batrani care din cand in cand le mai rezolva cate o mica problema. Pana la urma si la politica e o problema de competenta si personalitate ceea ce lipseste la PNL. Au optat pentru oameni cu experianta intepeniti pe functii si vexati atunci cand tangential le este pusa la indoiala competenta. O mana de chegi care au confiscat un partid pentru a-l mulge si a-l arunca dupa aceea la cos. De data asta nu le-a mai mers cu vrajeala, botosanenii i-au aruncat pe ei la ghena.

Prezenta la vot din judetul Botosani spune ca in mare a fost un vot aproape strict politic. Care e partidul mai mare, care reuseste sa mobilizeze sa aduca la urne mai multi oamenii, castiga. PSD a castigat. Ei au organizare, oameni, iau lucrurile in serios, sunt puternici. PNL a pierdut pentru ca nu are nimic din ceea ce am enumerat drept atuurile social democratilor. Minciunile ambelor partide si PNL si PSD nu au fost crezute de nimeni insa PSD a castigat pentru ca oamenii pe care i-a scos in fata pe liste sunt tineri, tonici si altfel si foarte interesati sa obtina victoria. PNL a pierdut pentru ca lista era obosita chiar imediat ce fusese terminata de redactat.

Pana la urma felicitari castigatorilor, au o sansa frumoasa de a demonstra ca tot ce se spune despre ei sunt minciuni. Altfel risca mult ca la un alt scrutin electoral de peste cativa ani, sa ajunga si ei langa liderii chegi de la PNL. La ghena.