Suspiciuni maxime de frauda electorala! Cel mai probabil voturile vor fi renumarate dar inca nu se stie care din ele. Judecatorii de la Biroul Electoral Municipal se codesc sa accepte renumararea totala desi sunt asaltati de contestatii. Toate partidele importante au depus contestatii la care au anexat dovezi clare si vizibile ca s-au modificat cifrele in dreptul unui candidat, inafara de PSD. Cu toate acestea, inca nu se stie daca vor fi numarate voturile pentru un singur candidat, toate dar doar de la unele sectii unde sunt suspiciuni, sau doar voturile anulate.

Legea este clara:

  1. Nu se primesc procese verbale la BEL cu modificari, ingrosari sau taieturi. 

  2. Voturile anulate se verifica la BEM daca au fost anulate corect, nu doar se numara. 

Dealtfel toate aceste lucruri erau cunoscute la BEM deoare Prefectura a urcat pe site un ghid electoral care contine tot ce trebuie sa faca sau nu un presedinte de sectie de votare sau membrii BEM.

Presedintele BEM, o judecatoare iesita la pensie,  a dispus doar numararea voturilor anulate nu si verificarea lor si a acceptat procese verbale cu cifre modificate. Nu doar unul ci zeci. 

Primarul Catalin Flutur a facut astazi o conferinta de presa in care a prezentat jurnalistilor dovezile si probele pe care le-a depus si la BEM:

Avem cazuri concrete de modificare a proceselor verbale. Începând cu ora 19:00, președinții secțiilor de votare au forțat membrii comsiilor să semneze procesele verbale în alb. O parte ne-au întrebat și le-am spus: nu semnați nimic. O parte au semnat. S-au semnat procese verbale în alb, s-a numărat cum s-au numărat și la urmă s-au trimis. S-au facut modificări grosolane, vizibile în procesul verbal, dar ulterior luată de bună modificarea în ceea ce a ieșit din Biroul Electoral. Logica si legea spun în felul următor, dacă există un singur indiciu că s-a încălcat legea, automat trebuiau renumărate buletinele de vot”

200 de procese verbale au fost introduse astfel in sistem si blocat activitatea electorala. In acest moment in municipiul Botosani nu se reuseste in urma numaratorii sa se cada pe cheie. Dealtfel, o sectie de votare de la Liceul Pedagogic nici nu s-a inchis din cauza ca nu ies calculele. Cei de acolo nu mai pot renumara cum e cel mai simplu pentru ca buletinele de vot au fost sigilate, ridicate si depozitate intr-o locatie pazita de jandarmi.
Presedinta sectiei nr 80, Andreea Anastasiei a impartit voturile cui a vrut ea! 
Un fapt incredibil s-a petrecut la o sectie de votare din Botosani, sectia 80 de la Gradinita nr 8 unde din cauza ca nu iesea cheia s-au renumarat voturile candidatului Cosmin Andrei si erau mai multe cu unul. Presedinta sectiei, Andreea Anastasiei, in loc sa dispuna renumaratoarea, a hotarat de la sine putere sa dea votul in plus unui candidat fara nici o sansa care nu conta electoral, in speta Florin Nicoi de la un partid de rromi. Daca se dispunea renumararea care nu putea dura mai mult de o ora, ar fi aflat unde e greseala si ar fi dat votul candidatului care l-a capat in realitate. Presedinta acelei sectii de votare a fost platita din bani publici cu 250 de lei pe zi timp de cinci zile, la care se adauga si diurna 20 de lei pe zi. Ea nu a renumarat voturile pentru ca pur si simplu era obosita si nu mai avea chef sa stea inca o ora la munca sau poate nu a avut interes.
Primarul Catalin Flutur a declarat ca necunoasterea legii in acest caz nu o absolva de latura penala a problemei si ca va formula plangere penala pentru Andreea Anastasiei:
Ca era obosita sau nu, ca e intentionat sau nu, asa ceva nu se face, e penal, e ilegal. Daca nu stia cum sa procedeze trebuia sa dea un telefon la BEC sa intrebe. Cum poate sa explice doamna presedinta de la sectia 80 care au fost considerentele care au stat la baza de a da un vot de la sine putere unui candidat. De unde stia ca e al lui fara sa renumere? Nu pot tainui acest aspect din sfera penala si voi formula plangere, indiferent ce ar fi. Suntem un stat democratic iar aici democratia a insemnat incalcarea legii„.
Catalin Flutur mai spune ca nu e un capat de tara daca pierde alegerile, dar se le piarda pe o numaratoare corecta, respectandu-se principul democratic al votului cetateanului:
Nu faci din pix din trei opt si gata scapi neprins sau nepedepsit. Oamenii au votat ce au votat, scorul este strans, sunt 14-15 voturi diferenta si macar pentru a respecta democratia in care traim trebuie renumarate. Pot fi constatate greseli in defavoarea domnului Cosmin Andrei. Orice este posibil. Eu spun ca sunt greseli, modificari, fapte penale care trebuie luate in seama. Altfel ne intoarcem in trecut, in comunism, cand unii decideau totul si vorul este de 99% pentru candidati.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cătălin Flutur a mai arătat că Biroul Electoral al Circumpscripției Municipale au acceptat astfel de procese verbale, ba chiar le-au introdus în sistem.