Intr-un comunicat de presa, Bogdan Carausu, candidat independent la Consiliul Local Botosani face o radiografie a evenimentelor electorale din ultimile zile si face un apel la incetarea circului si restabilirea unei stari de normalitate in Botosani.

„Istoria e o minciună pe care nimeni nu o contestă.” Napoleon Bonaparte

Nu cred că s-ar fi putut găsi cuvinte mai potrivite pentru a ilustra situația din țara noastră, la ceas de final de alegeri locale.

O clasă politică în declin, trăind într-o altă Românie decît aceea a cetățenilor cărora le cerșește votul în fiecare perioadă de alegeri, se dezbracă de poleiala aplicată în campanie, pentru a ni se înfățișa în toată goliciunea de principii și moralitate.

Începînd cu primele alegeri „democratice” de la sfîrșitul secolului al XIX-lea, scrutinele din România au însemnat un șir nesfîrșit de abuzuri, violențe, furturi și manipulări grosolane. Așadar, ceea ce trăim în aceste zile de degringoladă socio-politică nu este altceva decît prelungirea maladivă a unor practici prin care credibilitatea votului democratic este erodată pînă la dispariție.

Așa se explică și prezența la vot din ce în ce mai scăzută, românii fiind sătui de „politica” pe care înțeleg să o facă partidele de pe scena politică românească.

Să aruncăm un ochi critic peste situația de la Botoșani, unde cele două mari partide, PSD și PNL, urmașe de facto ale partidului unic PCR (ulterior FSN), care a falsificat fără rușine alegerile începînd cu 1946, își dispută puterea și toate avantajele care derivă din deținerea acesteia.

Numărătoarea finală pentru funcția de Primar al Municipiului Botoșani l-a declarat învingător pe domnul Cosmin Andrei la o diferență infimă de voturi, ceea ce a declanșat acuze de posibile fraude și reacții dure în tabăra liberală.

Toată mascarada iscată la Botoșani ne duce cu gîndul la declarația din 2009 a domnului Ponta, care ne mărturisea candid că: „Sistemul lor (de fraudare și de furt, n.I.B.C.) a funcționat mai bine”.

Nu înțeleg de ce n-ar fi fost de acord Partidul Social Democrat cu renumărarea voturilor, dacă știu că reprezentanții lor au fost corecți. Pe de altă parte, pe domnul Cosmin Andrei eu nu-l pot bănui de vreo intenție de a vicia rezultatul. Din punctul meu de vedere, propulsarea lui pentru candidatura la funcția de primar din partea PSD presupune o presiune politică (și nu numai) căreia e greu să îi faci față.

Iar domnii de la PNL nu s-au lăsat mai prejos și se fac vinovați – în viziunea celor de la PSD –, de „falsificarea documentelor și evidențelor electorale”.

Un întreg circ electoral care ne aduce imense prejudicii, problemele orașului fiind lăsate în așteptare pînă la clarificarea situației.

Domnilor politicieni, indiferent de coloratura politică, vă propun să lăsăm pentru o clipă nenumăratele nereguli din secțiile de votare, proasta organizare a alegerilor, acuzațiile de mită şi turism electoral, intimidările şi înţelegerile dintre unii candidaţi și clanurile interlope, precum și bătăușii de cartier și faptul că numărul cetățenilor cu drept de vot este evident, exagerat.

Dar, chiar și dacă trecem cu vederea cele mai sus enumerate, tot ce rămîne după aceea este prestația dumneavoastră, vecină cu penibilul și ridicolul. Vă luptați „la baionetă” pentru a demonstra că „ceilalți au furat”, un fel de ”hoțul strigă hoții”, pentru a cîștiga puterea cu orice preț. Nu uitați că oricare dintre domniile dumneavoastră va fi declarat cîștigător, procentul de voturi „pentru” va fi același aproape insignifiant 10% din totalul cetățenilor cu drept de vot. Așadar, veți fi primarul ales de un botoșănean din zece!

Nu putem trece cu vederea intervențiile exaltate ale candidatului independent la Primăria Municipiului Botoșani, un personaj exotic, de altfel. Pentru a inflama și mai mult lucrurile, acesta a depus contestații, respinse ulterior, în condițiile în care a încălcat el însuși legea, făcîndu-și în mod deșănțat campanie în data de 26.09.2020. Dar ce așteptări am putea avea de la cineva care în martie făcea o declarație de dragoste Partidului Social Democrat, al cărui membru tocmai devenise:

 „Mă regăsesc în dorința de a fi alături de oameni, de cei de stânga care promovează politicile sociale, dar și de oamenii de afaceri, lucru demonstrat prin măsurile implementate de PSD Botoșani până în acest moment. Cred în progres, cred în libertatea de expresie, precum și în valorile pro-europene promovate de acest partid.” Cătălin Silegeanu

În această perioadă tulbure și zbuciumată, propun să lăsăm organele abilitate să-și facă treaba și să grăbim finalizarea procesului electoral și încetarea circului. Botoșaniul are nevoie urgentă de o conducere, fie ea și incompetentă și lipsită de interes pentru rezolvarea problemelor comunității.

Ca să încheiem totuși într-o notă umoristică, îl voi parafraza pe marele scriitor I. L. Caragiale:

„Din două una, daţi-mi voie: ori să se renumere, primesc! Dar să nu se schimbe nimica; ori să nu se renumere, primesc! dar atunci să se schimbe pe ici pe colo, şi anume în punctele… esenţiale”