Lasand deoparte de ce se intampla acum cu tot scandalul legat de votul din seara de 27 septebrie, dar si simpatiile, toate evenimentele ce au urmat au scos in evidenta cat de gaunos este la Botosani Partidul National Liberal si cat de puternic si unit este Partidul Social Democrat in Botosani.

La PSD, toate scandalurile de pilda se desfasoara in interiorul partidului, isi spala rufele intre ei, dar in fata oamenilor arata ca o echipa. L-au executat de pilda pe Tincu fara ezitare lasandu-l pe cel ce se voia seful din umbra al orasului, la pensie. Fara nici un scandal. Si acest lucru, unitatea, lipsa scandalurilor publice si impresia ca nimic nu le sta in cale, au contat extrem de mult la aceste alegeri. Modul in care stiu sa isi tina legati membrii si simpatizantii de partid si faptul ca reusesc sa-i antreneze pe toti in bataliile electorale scotandu-i la vot spune totul despre capacitatea acestui partid in Botosani. Ca ne place sau nu, ei vor conduce judetul inca 4 ani, situatie aiurea in condiile in care guvernarea este liberala. Dar, surprize mai sunt, alegerile parlamentare bat la usa si PSD va face tot ce e posibil sa castige. Asa cum a facut in Botosani si a reusit. Ca de obicei noi cadem la mijloc, un guvern de o culoare si un judet de alta, culori complementare, dusmane de moarte. Va fi greu si pentru Federovici si pentru Andrei, vor fi cel mai probabil vaduviti de fonduri insa acest lucru va fi si in favoarea lor pentru ca au demonstat ca stiu sa joace orice carte. Daca vor primi bani si vor face vor sti cum sa scoata asta in evidenta si isi vor mai asigura inca 4 ani de putere, daca nu vor primi si nu vor face, acelasi lucru se va intampla. PSD se afla acum intr-o situatie win-win pentru ca au stiut sa para mai partid decat altele, mai solid, mai aplecat inspre oameni. Doar par, cu ar fi asa.

La PNL e scandal continuu, stau in doua sedii, doua gasti si doua echipe. Una pentru Soptica, alta pentru Flutur. Faptul ca nu au iesit nici o zi impreuna intre oameni in campania electorala a contat extrem de mult, atat pentru unul cat si pentru altul. Indiferent care e respunsul instantei, Flutur a pierdul alegerile, a pierdut capitalul urias de incredere pe care il detinea. Lumea nu a mai iesit sa-l voteze pentru ca nici el nu a iesit sa fie vazut. Nu au iesit nici ai lui, nu s-au bagat in seama, si-au vazut fiecare de treaba lui.  La PNL in campania electorala de la locale se purtau discutii despre listele de parlamentari. Se beau zeci de litri de apa rece si lumea se imbata rau de tot crezand ca alegerile sunt deja castigate, cel putin in municipiu. Faptul ca s-au ignorat unii pe altii, ca nu-si vorbeau si ca nu colaborau a fost vizibil pentru toata lumea. Bunaoara, la PSD doar jurnalistii si cei de pe acolo stiau ca Doina si Macaloeti nu-si vorbesc. La PNL ce se intampla intre echipa Flutur si Soptica era de notorietate pentru toata lumea. In loc sa atraga voturi, au atras antipatii. Chiar si asa, niste alegeri se castiga cu niste liste. Nu stau sa fac calculul acum, dar pe pariu ca daca e sa facem o medie de varsta, cei de la PSD sunt mai tineri ca liberalii cu minim 20 de ani si asta conteaza mult. Nimeni nu vrea fantome pe scaunele de consilieri, toti au incredere in tinerete. Chiar daca acea tinerete nu e dublata in toate cazurile de experienta, dar e dublata de entuziasm si putere de munca. Si asta da a` dracului de bine la electorat. Singulul lucru la care mai pot spera liberalii in urmatorii 4 ani este ca PSD sa-si dea singur cu dreptul in stangul, mai pot spera sa profite de un aer de aroganta care pana la urma e firesc, sunt castigatori, precum si de verigile slabe ale partidului. Bunaoara Lupascu, deputatul care in preajma alegerilor si-a infipt nevasta protap la o institutie de stat, Oficiul Concurentei in Botosani, institutie parazita de care multa lume nici nu stia ca exista. Exista si e si calduta cu salarii nete ce incep in fata cu cifra 8. Gafe din astea vor mai face cei din PSD si inca in curand insa trebuie sa aiba si cine sa le speculeze si trebuie sa aiba si cine sa stie cum sa le speculeze. Nu e cazul la PNL care au tinut inexplicabil ascunse o sumedenie de golanii la care probabil si ei au fost partasi.

Pana la urma aceste alegeri in Botosani au demonstrat ca PSD e mai partid la PNL si ca orice ar fi, Doina si oamenii ei iau politica in serios. Asa cum sesiza intr-un editorial colegul meu jurnalistul Catalin Moraru, Federovici, Andrei, Budai si compania ar fi facut si tumbe daca as fi stiut ca asta ii ajuta sa castige. Bravo lor. Au avut un plan, l-au urmat si au castigat.

La PNL se astepta inca aprovizionarea cu Bengay sa se poate iesi din amortire. As recomanda si niste Proctolog pentru ca sigur doare rau patania din 27 septembrie.