Si listele de candidati in camerele Parlamentului arata ca Botosani este un judet intepenit si resemnat. Oameni vechi, oameni care nu au avut in viata lor nici o ocupatie, candidati fara studii sau cu studii la batranete, lingai si obsedati de functii, asigura 90% din componenta acestor liste, indiferent la ce partid s-ar afla. Prea putini tineri, prea putini idealisti, prea putini candidati care macar sa para sinceri in declaratiile lor otimiste cum ca ne vor schimba viata. Si asta se intampla pentru ca pot si pentru ca nimeni nu le cere socotela.

Botosaneanul va merge la vot, in numar mai mic ca la alegerile locale si va avea de ales dintr-o lista subtire unde toate partidele si-au pus oameni cu schelete in majoritate, in goana dupa functii. Proabil va castiga PSD asa cum suntem obisnuiti la Botosani. Nu e o tragedie, suntem obisnuiti, imuni. Insa nu asta e problema adevarata.

Problema adevarata este blazarea alegatorului, lipsa de interes pentru politica si in a-si numi conducatorii. S-a vazut asta la alegerile locale cand oamenii nu au mai iesit la vot. Nu i-a interesat. Aceasta absenta este data de absenta numelor credibile de pe liste. O mana de oameni, autodenumiti politiceni, au confiscat politica si au monopol pe buletinul de vot: si ei se rotesc ciclic, ba la putere ba in opozitie, ba directori generali ba directori generali adjuncti. Si tot asa au facut pana s-a scarbit alegatorul. Si nu mai iese la vot.

La vot ies simpatizantii doar. E limpede ca alegerile sunt de fapt o demonstratie de forta a partidelor. Cine suna mai tare din goarna si aduna mai multa oaste ala castiga alegerile. Oaste insemna fanatici. Doar ei mai ies la vot, bine definit, bine stabilit si pun stampila fara a gandi, fara un bilant si fara a tine seama de grotescul promisiunilor. Daca ar iesi oamenii normali carora ar trebui sa le pese dar nu o fac, cu siguranta in timp aceste nume sinistre care impodobesc listele in pozitii fruntase ar disparea. N-ar mai avea de exemplu un Budai (ca sa-l iau pe cel mai sigur de mandatul sau), nici macar tupeu sa se propuna pe vreo lista.

Insa oamenii nu vor iesi la vot si o sa avem din nou conducatorii desemnati de politrucii minti inguste. Si acest lucru se intampla de ceva vreme ceea ce ridica multe semne de intrebare in ceea ce proveste adevarata utilitate a actului electoral, democratic dobandit dupa 1989. Odata cu simpatiile politice.