Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat joi, la Antena 3, că prima etapă de vaccinare anti-COVID în România va avea loc în perioada 27-31 decembrie pentru personalul din spitalele de boli infecțioase care tratează pacienți infectați cu noul coronavirus și că vaccinarea populației la scară largă va începe în jurul lui aprilie-mai.

Vaccinul nu va fi obligatoriu. Vaccinul este voluntar și va fi gratuit. Fiecare va primi o dovadă cu lotul vaccinului, seria vaccinului si data cand va veni la rapel, la al doilea vaccin. Posibilele efecte secundare sunt la fel ca cele din vaccinul antigripal.

Pe 27-31 decembrie avem prima etapa de vaccinare: 10.000 de doze pentru 5.000 de persoane din spitale. Fiecare tara va avea aceeasi doza simbolica de 10.000 de doze.

Transele de vaccin vor veni lunar. Noi preconizam ca populatia generala sa poate fi vaccinata incepand cu aprilie-mai. La final de iunie cand vine ultima transa ar putea fi vaccinata toata populatia. Urmarim pentru imunizare de grup sa se vaccineze 60%-70% din populatie.

Avem un depozit congelator la Contacuzino pentru 1 milion de doze si alte 6 depozite in tara.
Beneficiul este major, vaccinul nu impiedica infectarea dar vaccinarea lasa o imunitate celulara astfel incat la contact nu lasa virusul sa ne dea o boala grava, se fac doar forme asimptomatice sau usoare”, a spus Tătaru