Campanii electorale în trecut. Macar cu ei radeai! (Video de colectie)

Începutul sfârșitului pentru PRM la Botoșani a fost moartea câinelui lui Vadim. Tribunul înfiiase la o vizită o cățea maidaneză și a lasat-o în curtea filialei locale, să aibă membrii grijă de ea. În ședința Biroului Politic Județean, reunit de urgență, nu-au putut înțelege PRM-iștii care să-i cumpere primul de mâncare câinelui. Drept urmare acesta a murit de foame și odată cu el a început să moară și partidul. Din acel PRM care era la un moment dat a doua forță politică locală, nu a mai rămas nimic. Au plecat toți, pe trasee politice care să le asigure funcții. Din PRM-iști liberali, din liberali la PSD, de la PSD la Dan Diaconescu, iar la liberali, cam așa au migrat unii împodobindu-se cu ridicol. Ca și atunci, la lasarea de candidați, în 2004, la Belvedere, cand, cu voce răstită, pe atunci senatorul Codreanu a înfierat risipa facută la partid de către unii candidați, care ai avut curajul să cumpere căteva pateuri, saleuri și ape, pentru invitați. Erau ciudați, aveai măcar de cine te distra, acum PRM-ul e un partid de triști care umblă cu niste slogane expirate. De exemplu PRM Vaslui care prin share pe facebook  a trimis îndemnul de luptă și la Botoșani. Aici e criză de idei.

prm

Penibili, sau cu prea mult schnnaps în nas, cum zice comentatoarea. Din punct de vedere politic, Partidul România Mare nu mai există de multă vreme.Nu mai contează în alegeri, nu mai contează în nimic. A murit odată cu câinele și a mai murit odată cu Vadim.

Cam atunci cand a intrat în pușcărie fostul prefect Simionovici s-a semnat și certificatul de deces al Partidului Național Țărănesc Creștin și Democrat. A încăput pe mâinile lui Corneliu Furtună, eternul candidat la ceva, care a reușit, de când e președinte de prin 2000, să lase filiala locală fără nici un membru. Nici măcar femeie de servici nu au la sediu că nu are cine face mizerie.  Acum, la aceste alegeri, nici măcar câteva afișe electorale nu a făcut. Nu avea rost. pe vremuri însă, cu deputati și senator și prefect, PNTC-cd-ul făcea legea în Botoșani. Orașul se vindea bucată cu bucată în birou la Simionovici sau la Emilian Popa, fostul șef al Fondului Proprietății de Stat. Se înghesuiau oamenii de afaceri la dat fripturi și ciorbe de burtă la Miorița, măndri că pot ciocni un pahar cu șefii PNT-cd, și plini de speranță că se vor căpătui cu încă o bucățică de oraș. Așa s-au dat toate spațiile din Botoșani, toate restaurantele, toate fabricile și IAS-urile. Din birou de la președintele PNT-cd și cu acceptul acestuia. Acum, de la PNT-cd nu se mai dă nimic. Dar nici nu trece nimeni pe acolo. O formațiune cu sigla julită de potentații vremii care și-au clădit averi îngropând un partid istoric.

De revistă și de pus în ramă au fost și cei de la Partidul Socialist. Au fost pentru că nu mai există, o parte din ei nici fizic. Era un trio formidabil: Vâzdoagă, Huțu (Rip) și Virgil Vacariu. Făceau furori pe la conferințele de presă care se desfășurau în fiecare joi, la sediul din Centru Vechi. Vodkă și șah. Doar atât se mai servea la acele conferințe înafară de bătutul de câmpii. Subiecte de presă expirate, lipsa de opinii la ce se întâmpla pe plan local, neasumarea răspunderii unor declarații, deși la acea vreme, aveau consolier local, consilier județean și subprefect. Acum Vâzdoagă s-a ratacit prin PSD unde a făcut carieră ca și secretar general, Huțu a murit iar Vacariu a mai orbecăit pe la căteva partide, reușind acum patru ani să căștige un mandat de consilier județean candidând pentru PPDD. La trei zile după ce fostul președite Constantinescu a anunțat că a fost învins de mafie și că nu va mai candida, au luat și cei de la PS atitudine. Ne-au anunțat că sunt pregătiți să-și asume guvernarea și că președintele nu va mai candida. Noi, puținii jurnaliști, la acea vreme, i-am lăsat să bată câmpii. Afară era frig, încăperea insalubră, vodka era bună multă și degeaba. Si așa era în fiecare joi. Vodkă și tâmpenii socialiste. Dar chiar erau simpatici. N-am gasit nici o poză cu ei, nici măcar pe net.Dar sigur exista in arhiva Monitorului de Botoșani

Nu trebuie uitați si cei de la PSDR, partidul lui Sergiu Cunescu pe plan național și al lui Mircea Dănuță pe plan local. Echipa redutabilă care a dat un subprefect- Feodorov actual deputat AUR si cațiva consilieri. Doina Dretcanu, Vazdoagă venit prin fuziune de la PS, Calistru și chiar Mircea Dănuță. Au avut și un deputat, Dumitu Sandu. Acesta a avut o singură interpelare în Parlament, reclamand-o pe bucătăreasa cantinei că ardeii iuți nu sunt chiar iuți și că ciorba e servită lălăie și într-o porție cam mică. În rest era ocupat cu strângerea pietrucelor de pe terasa TDM, a lui Dănuță. Arunca cu ele în geam la cabina ospătarului să-i aducă obisnuita vodkă cu suc de roșii din care servea cam un litru pe zi. În zilele cînd se simțea mărinimos, Mircea Dănuț făcea conferințe de presă cu pui la rotisor și bere din belșug. Să scrie jurnaliștii de bine. Cu toate astea, nu a ieși nimic niciodată deși pentru cv și-ar fi dorit să iasă măcar odată deputat. A făcut tot timpul alința nepotrivită. Și PSDR-ul s-a dus, a fuzionat cu PSD-ul și cu acesta s-a dus și tenta boemă, de începuturi ale politicii în Botoșani.

Partidul regretatului Paul Ostaci, omul care l-a facut pe Florin Ghiorghiță viceprimar trebuie trecut în această retrospectivă. ApR se numea formațiunea, il avea pe Meleșcanu șef la vărf. Două întâmplări merită pomenite. Una cănd Ostaci a chefuit vreo săptămână din cauza faptului ca partidul prieten Forta Dreapta din Grecia a caștigat alegerile acolo. Bătea câmpii și vedea o Europă condusă de partide extremiste de dreapta și plătea non stop emisiuni TV la care să participe si să stabilească viitorul. Asta până când, la o emisiune unde eram moderator le-am spus celor din emisie să-i taie lavaliera sunetul. După emisiune foc și pară la patronul postului care i-a explicat calm: ”Paul, tu vorbești cu precipitații. Ai scuipat în lavalieră și ai ars-o. Spune multumesc că nu te pun să o plătești”. Până la urmă a scos un viceprimar, dar cu ce preț. Dosare penale pentru afișe rupte, pentru că așa se angajau tinerii la partidul lui Ostaci. O parte lipeau afișe, o parte rupeau afișe. Dupa ce s-a văzut cu sacii în căruță, Ghiorghiță i-a dat viteză lui Paul și s-a înscris în PDL. O bună parte a efervescenței politice din Botoșani s-a pierdut odată cu Paul Ostaci, plecat dintre noi pe calea drepților.

Pe scurt despre PNG, partidul cumparat de Becali de la Mega Image. Stăteau cu limba scoasă în sediul din punctul termic de pe Maxim Gorky, Egner și cu Ciuștea. Un fost vicepeședinte CJ PRM și un fost primar PSD. Stăteau cu limba scoasă după banii lui Gigi. Aceștia nu au mai venit niciodată, așa că după o așteptare preț de o campanie electorală au pus lacăt pe ușă, lăsându-l pe Becali în spume, fără filială la Botoșani.

Am lăsat la urmă Partidul Moldovenilor, al lui Conțac și Simirad. Intrarea în politică i-au adus lui Simirad doar beneficii: două mandate de primar în Iași si un mandat de ambasador în Cuba. Lui Contac, politica i-a oferit doi ani de pușcărie. Si asocierea cu un candidat, Aghiniței, care s-a facut praf în noaptea alegerilor din 2000 și a început să amenințe pe toată lumea. Eram acolo, pe acea terasă, muream de răs și construiam subiectul de presă. Eram toți, toți foștii de la Monitorul de Botoșani, veniți după o noapte de muncă, noaptea alegerilor când stăteam la serviciu pană înspre dimineață. Iată știre pe care am scris-o și publicat-o la acea vreme îm Monitorul:

EU VOI RENASTE MOLDOVENISMUL IN TARA ASTA”! , URLA IERI DIMINEATA PE LA CINCI, CANDIDATUL DE PE LOCUL DOI AL PARTIDULUI MOLDOVENILOR LA FUNCTIA DE CONSILIER LOCAL, EMIL AGHINITEI. „SINT VICEPRIMAR SI FAC CE VREAU CU VOI. VOI INCHIDE MONITORUL, SOMAXUL SI TOATE ZIARELE. VA VETI RUGA SA VA PRIMESC IN AUDIENTA”. NU SINT VORBELE UNUI NEBUN, CI ALE UNUI PROASPAT ALES IN FUNCTIA DE CONSILIER LOCAL, PENTRU A REPREZENTA UN PARTID CARE PUNE MARE PRET PE ONESTITATE SI BUN SIMT.
EMIL AGHINITEI SI-A FACUT APARITIA LUNI DIMINEATA PE LA TREI PE UNA DIN TERASELE DIN FATA TRIBUNALULUI. INTR-O STARE AVANSATA DE EBRIETATE, DIN CAUZA VOTURILOR DE CARE A BENEFICIAT CA REPREZENTANT AL PARTIDULUI MOLDOVENILOR, VOTURI CARE L-AU PROPULSAT IN FUNCTIA DE CONSILIER, AGHINITEI NU A GASIT ALTCEVA MAI BUN DE FACUT DECIT SA AMENINTE UN GRUP DE JURNALISTI: „SINT DEJA VICEPRIMAR SI VOI AVEA GRIJA DE VOI. VOI SINTETI ZERO SI VOI AVEA GRIJA SA DISPARETI. CONTAC ARE BANI SI VA CUMPARA PE TOTI DACA VREA. VETI FACE PUSCARIE”.
ORICIT S-AU STRADUIT ZIARISTII SI BARMANUL SA-L CALMEZE PE EMIL AGHINITEI NU AU PUTUT. DIN CONTRA. ACESTA S-A ENERVAT SI MAI TARE SI A DEVENIT VIOLENT. A SPART CITEVA STICLE SI A INCERCAT SA-I LOVEASCA PE ZIARISTI: „VA ARAT EU VOUA. DIN CAUZA VOASTRA AM PIERDUT NOUA MILIOANE DE LEI LA FNI. SINT INGINER MECANIC SI AM FOST SEF DE PRODUCTIE. AM CONDUS 1.200 DE OAMENI. NU MA PUN CU UNII DE TEAPA VOASTRA. SINT VICEPRIMAR SI MA DOARE-N CUR DE VOI”. DE BEAT CE ERA, EMIL AGHINITEI NICI NU MAI NIMEREA SCAUNUL PE CARE SA SE ASEZE. A CAZUT PE JOS, A INCEPUT IARASI SCANDALUL. DOAR BUNUL SIMT AL CELOR PREZENTI I-A FACUT SA NU DEA TELEFON LA POLITIE. CEI PREZENTI AU PLECAT SI S-AU MUTAT LA O ALTA TERASA IN SPATELE TRIBUNALULUI. EMIL AGHINITEI A CONTINUAT SCANDALUL. I-A URMARIT PE ZIARISTI SI A CONTINUAT CU TIPETELE SI AMENINTARILE SI ACOLO. DEJA SE LUMINASE, IAR TERASA SE UMPLUSE DE LUME. TOTI PRIVEAU CU DISPRET LA AUTOPROCLAMATUL VICEPRIMAR, DAR NIMENI, NICI MACAR BARMANII NU INDRAZNEAU SA INTERVINA. „SA INTRU IN FUNCTIE SI INCHID SI TERASA ASTA. SI PRESA, SI TOT INCHID. AICI EU COMAND”. UNICA SOLUTIE GASITA DE BARMANI PENTRU A-L POTOLI PE EMIL AGHINITEI A FOST SA DEA MUZICA LA MAXIM. ASTFEL, VAZIND CA NU MAI ESTE AUZIT DE NIMENI, PROASPATUL ALES S-A CALMAT. IMEDIAT A ADORMIT PE UN SCAUN SI INCIDENTUL A LUAT SFIRSIT. 

Unde mai prinzi acum astfel de știri? Zău că pe vremea aceea puteai să faci presă cu pesonaje. Era visul oricărui jurnalist să râdă si să povestească minciunile lui Egner, să bea un șprit cu Ducu Șimionovici, să scrie despre trăsnăile lui Aghiniței sau Paul Ostaci, să participe la conferințele de presă ale PS-ului sau PSDR-ului, să-i dea pietricele lui Sandu ca să vină vodka mei repede. Dar cel mai frumos era cănd ne adunam toti la țigara, după ședința de sumar și le povesteam pe alea neoficiale și ne crăcănam de râs. Pentru că atunci, cu personajele descrise era o plăcere să faci presă. Acum toți sunt niște triști care tratează politica ca pe o afacere personală aducătoare de beneficii. Cand le spui ca ei se pun de fapt în slujba țării ii bușește râsul. Pentru că le sunt necunoscute cuvintele ”slujbă” și ”țară”. Știri ca alea cănd Sandu rupea bannerele PSD-ului si nonșalant la Poliție recunoștea că acele bannere îi deranjau privirea, sau când pe cele două mari meshuri ale lui Egner s-au făcut desene caraghioase care au făcut să râdă un oraș întreg. Episoade precum cele cu bannerele lui Conțac si oamenii lui Flutur care le-au luat de pe stâlpi și le-au pus pe foc, în sobă, în plină vară sunt absolut monumentale. Le puteti viziona aici:

Știau politicienii de atunci, mici sau mari să facă evenimente, să capete notorietate. Acum stau la adăpostul unui brand de partid, cu capul în nisip ca struțul și așteapă să fie votați. Nici măcar nu-s hazlii. Niște triști.

By |2021-01-05T07:00:43+02:005 ianuarie 2021|Botosani Cenzurat, Important, TOP NEWS|

Comenteaza

Go to Top