Printr-un comunicat de presa activistul civic Bogdan Carausu anunta numele castigatorilor la concursul tematic „Sfintii inchisorilor”.

In primul rând, vreau să-I mulțumesc lui Dumnezeu pentru că am reușit să organizăm și în acest an concursul cu tema ”Sfinții Închisorilor”, chiar dacă am fost nevoiți să ne rezumăm doar la secțiunea de eseuri și poezie. Și cum Dumnezeu lucrează prin oameni, țin să le mulțumesc în mod deosebit profesorilor care s-au implicat în promovarea și organizarea concursului. Le mulțumesc și membrilor juriului care au judecat impartial și în spiritul concursului. Fără coordonarea lor, această ediție atipică ar fi fost mult mai săracă în roade.

Iar roadele au fost în acest an foarte bogate, lucrările primite demonstrând o atentă cercetare a literaturii despre martirii din închisorile comuniste. Concurenții, în ciuda vîrstei fragede – sau tocmai în virtutea acesteia –, au surprins aspecte până acum prea puțin explorate ale fenomenului concentraționar comunist. Am citit lucrări de o dureroasă sensibilitate, lucrări care trădează o profunzime deosebită a spiritului și o curățenie sufletească specifică vârstei.

Cred cu tărie că toți copiii care au participat la concurs sunt câștigători. Pentru că ceea ce au câștigat ei nu este o comoară din lumea aceasta, pe care furii să o poată lua; câștigul lor este infinit mai mare, este cunoașterea adevărului care îi va aduce cu un pas mai aproape de libertate. Iar pentru vremurile pe care le trăim, în care Istoria este pe cale să dispară, contopită într-o masă amorfă de materii, căutarea și aflarea adevărului istoric devin virtuți existențiale„.

Tabelul nominal cu castigatorii concursului cu tema „Sfinții Închisorilor”

Nr. Crt.Nume concurentPremiu
1Mursă TeodoraI
2Stan Alexandra-IuliaII
3Sucilă Sabina-NicolaIII
4Cucu Eliza-MariaPremiul special al juriului
5Urzica TeodoraMențiune
6Oniciuc Lavinia-IoanaMențiune
7Popa IonuțMențiune
8Cuciureanu AlexandraMențiune
9Mihai Adrian DîrmoiMențiune
10Lucian PintilieMențiune
11Faliboga MariaMențiune
12Teodora UrsuMențiune
13Pitrop Maria-TeodoraMențiune
14Roșca LucianPremiul juriului pentru originalitate